Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Koggejournaal: Over zee

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Volcmar)
Zaterdag 14 mei vertrok de Kamper Kogge naar Oostende om deel te nemen aan het evenement ‘ Oostende voor Anker.’ De reis ging via IJmuiden, Stellendam en vanwege de harde wind binnendoor via het Volkerak naar Hansweert en over de Westerschelde naar Breskens.

Op woensdag lag de Kogge aan de steiger in Oostende. Wederom bleek ‘de Zwarte Dame’ een grote publiekstrekker tijdens dat lange weekend van donderdag tot en met zondag. Topdag was de zaterdag toen 1500 mensen het schip bezochten! Een absoluut record! Er werd goed geld verdiend aan verkoopspullen en geldgiften. Kortom een geweldige P/R voor onze stad! Veel bijzondere grote en kleine schepen in de haven. Het grote opleidings-zeilschip ‘De Gulden Leeuw’ is er. Het schip is eigendom van twee Kampenaren: Robert Postuma en Arjan Töller. Bijzonder was het bezoek aan boord van de heer Karel Coghe. Vele jaren geleden was de Kogge ook al een keer in Oostende. In Oostende wonen een behoorlijk aantal families met de achternaam Coghe, Cogge of Kogge. En deze Karel Coghe had toen een gezellige avond aan boord van de Kamper Kogge geregeld voor een 40-tal Oostendenaren met die bijzondere achternaam. Was toen heel gezellig met hapjes, drankjes en muziek. En dit Koggefeestje leverde een leuk bedrag aan geld op! Wel raar dat in onze hanzestad Kampen die achternaam niet voorkomt!

Blankenberge

Op maandag gaat de Kamper Kogge de zee weer op. Noordwaarts zeilend naar de oude vissershaven Blankenberge waar in het weekend van donderdag tot en met zondag de ‘ Havenfeesten ‘ worden gehouden. Ook hier veel bijzondere schepen zoals de ‘ Tres Ombres,’een vrachtschip dat in deze moderne tijd net als vroeger altijd zeilend lading vervoerd. In het ruim een grote lading rum uit de Caribiën en wijn uit Frankrijk. Op de Kamper Kogge is een groep soldaten aan boord, verkleed als 18-de eeuwse schutters. De musketten knetteren de hele dag.

Koggevrijwilliger Menno de Wieringer vindt het prachtig en speelt het spel mee en ligt opeens languit gillend en met bloedend hoofd op het dek. Aangeschoten door een schutter. Onder de bank uit zicht staat een half lege fles tomaten ketchup! Ook deze dagen diverse keren muziek- en zanggroepen aan boord. Het publiek vindt het prachtig! Ook nu weer heel veel enthousiaste bezoekers aan boord gehad Twee topdagen met liefst 1200 gasten op de Kogge! Er zijn bemanningsleden aan boord die gek zijn op mosselen. Menno en Gijs plukken bij laag water een emmer vol mosselen van de kademuur. Smullen! De terugreis gaat via Scheveningen, naar IJmuiden. Hier komt de douane aan boord. De papieren zijn in orde. Ook nemen ze monsters uit de dieseltanks. Geen illegale, rode diesel in de tanks! Via Lelystad meert de Kogge op donderdag 2 juni af bij de Koggewerf. In juni nog een keer naar Zeeland. In het weekend van 23 juni zijn in Terneuzen dan de ‘Havendagen.’

Nick de Vries