Afbeelding

Koggejournaal: vlaggen halfstok

· leestijd 1 minuut Algemeen

Donderdagmorgen 21 april hingen de vlaggen halfstok op de Koggewerf. De Taveerne was afgeladen met mensen. Allemaal gekomen om Berend Scholten te herdenken die een week tevoren na een langdurige ziekte was overleden en de familie met het verlies van vader, opa en vriendin te condoleren.

Vrijwilliger

Berend is in 2002 vrijwilliger geworden bij de St. Kamper Kogge. De Kamper Kogge werd klaargemaakt voor de Ommelandvaart die in 2004 zou starten voor een reis van acht weken om het Deense Jutland heen naar de Oostzee. Men vroeg een chauffeur voor het busje dat mee zou gaan om in de havens kwartier te maken voor de komst van de Kogge. Ook nam het busje verkoopspullen en een mobiele Hanze-expositie mee. Berend werd de chauffeur. Hij ging ook een etappe aan boord mee. Berend maakte daarna aan boord vele reizen met de Kogge mee. Naar de Oostzee en naar de havens waar Sail-evenementen en Hanze festifals werden gehouden. Een harde werker aan boord , vriendelijk, sociaal en met veel humor. Ook op de Koggewerf op donderdagen altijd aan het werk met de onderhoudsploeg. De bestrating met Marten Woning op orde brengen, de opstallen onderhouden en teren en kitten op de Kogge. Aan boord en bij evenementen op de Koggewerf trad hij op met de Dekzwabbers, groepje zangers onder leiding van schipper Jan Jonker op de accordeon. Kortom: Berend was een bevlogen vrijwilliger! We zullen hem missen!
Vanaf de oprichting was Berend lid van het Kamper Shantykoor. De bariton bleek een enthousiaste zanger en was ook de aankondiger van de liederen.
Zoon Silvan roeit al jaren in de twaalfriems-sloep de Stad Kampen. De Amsterdamse Grachtenrace en de Harlingen-Terschellingrace zijn de wedstrijdklassiekers bij het sloeproeien. De Kamper sloep wordt dan haast altijd vergezeld door een Kamper charterschip voor familie en vrienden. Vader Berend was dan altijd mee aan boord. Hij vermaakte de mede-passagiers dan altijd met humoristische spelletjes.
Kortom de Taveerne zat vol die donderdagmorgen met familie, vrienden, vriendinnen en vele vrijwilligers van St. Kamper Kogge, Koggezangers en bekenden van de St. Kamper Roeisloep. De Koggezangers brachten met twee mooie liederen Berend de laatste eer. Mooie, warme woorden werden gesproken door de zonen Remco, Silvan en een koggevrijwilliger. Berend is 76 jaar geworden.

Kamper Kogge

Half april lag de Kogge een week op de helling op Urk. Het onderwaterschip kreeg een onderhoudsbeurt. Dat gebeurt eens in de twee jaar. Eerst gekrabd en daarna in deprimer en antifouling. Gezet. Eind april werd het zeil met de twee bonnetten aan de ra gemaakt. De Kamper Kogge ligt nu weer zeilklaar aan de nieuwe steigerbrug aan de IJssel. De eerste tocht was op zaterdag 30 april. Een trainingsdag voor vrijwilligers en nieuwe, aankomende vrijwilligers.

Door Volcmar.

Nick de Vries

Nick de Vries