Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Koggejournaal: Volop weer aan het werk

· leestijd 1 minuut Algemeen

Sinds de coronamaatregelen zijn afgeschaft wordt er op de Koggewerf weer volop gewerkt. In de werkplaats zijn de nieuwe houtbewerkings machines geplaatst. Deze zijn ook voor de botter-vrijwilligers bedoeld. 

De Ommelandkamer achter de expositieruimte is opgeruimd en ingericht als kleding/naaikamer. De zolder boven de kantine is opgeruimd en kan gebruikt worden door de Botterstichting. De botterwerkplaats achter de koggewerkplaats is nu de werkplaats voor de Koggestichting. De trap naar de oude kantine is verplaatst naar de zijkant. Deze ruimte kan nu gebruikt worden voor vergaderingen en heeft de naam ‘Rederskamer’ gekregen. De zolder boven de Taveerne is opgeruimd en wordt alleen gebruikt als zeilzolder voor de botters en de Kogge. De zolder boven de expositieruimte is opgeruimd en is opslagruimte voor de Koggestichting.

Taveerne

De prachtig opgeknapte Taveerne, waar drie maanden lang elke ochtend een groep van zo’n acht vrijwilligers aan heeft gewerkt. Het is nu de kantine voor de vrijwilligers. Er worden ook weer feestjes gehouden en op maandagavond repeteren de Koggezangers er weer als vanouds en op dinsdagavond zingen de Dutch Old Boys er. In het winterprogramma zijn er in de Taveerne lezingen en maritieme cursussen gegeven. Een groep vrijwilligers helpt bij de bediening in de horeca onder leiding van Arie Vaandering. Ook de rondleidingen zijn weer opgang gekomen en meestal eindigen de groepen met onze rondleiders voor ranja, koffie, of een drankje in onze fraaie, gezellige Taveerne.

Buitenterrein

Wat een plaatje! Bijna alles staat weer op z’n plaats. De oude punters liggen naast elkaar. En op een werf ligt natuurlijk altijd veel hout opgestapeld. Regelmatig ligt er een botter of schouw op de helling voor de botterloods. Daar wordt vaak ook overdag aan gewerkt. Actie op de Koggewerf; mooi om te zien! Wat nog moet gebeuren is de pijler van de eerste stadsbrug uit 1448 een mooie plek geven op de werf.

Ook de ra waar het zeil van Kogge aan hangt is gekrabt, geschuurd en opnieuw geteerd. De 22 m hoge mast had al eerder een grote onderhoudsbeurt gehad en de keuring prima doorstaan. Het witte winterkleed is er al weer weken af. De Zwarte Dame is zo goed als vaarklaar. Op donderdag 31 maart was de eerste reis naar de werf op Urk voor een onderwaterschip-beurt. In oktober van dit jaar was de Kogge naar de helling op Urk voor reparatie van een lekkende schroefas. Voor het komende vaarseizoen staan de volgende reizen op het programma: Oostende en Blankenberge in mei; Terneuzen en Maasbommel in juni en naar Medemblik in augustus. Wellicht volgen er meer uitnodigingen. Voor deze vaartochten zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom. Kom op een donderdag naar de werf en maak kennis met onze vrijwilligers. Er worden voor nieuwe vrijwilligers enkele proefvaarten gehouden. Niets is mooier dan met een nagebouwde middeleeuwse kustvaarder op het grote water te zeilen!

Door Volcmar.

Nick de Vries

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 4 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 16 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57