Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Kamper Koggejournaal: Terneuzen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Volcmar)

Eind juni en half juli was de Kamper Kogge weer op reis naar twee havensteden in Nederland. Eerst naar Terneuzen waar het Havenfeest werd gehouden. Met vier andere schepen, waaronder een Belgisch marineschip en de Kogge was er een vlootschouw voor de kade. Langs de kade en de dijk waren veel kraampjes. Op het plein de kermis en zondag een gezellige middeleeuwse markt met veel oude beroepen, zoals zeilmakers en touwslagers. Veel publiek, een gezellige sfeer en muziek. De 25 leerlingen van de muziekschool maakten een foto op de Kogge en beloonden dat met een optreden op de ‘Zwarte Dame.’ Ook aanwezig de oude reddingsboot van Terschelling de ‘Carlot.’ In het jaar 2004 begeleidde de ‘Carlot’ de Kamper Kogge tijdens de acht weken durende reis van de Ommelandvaart. Vaak voeren beide schepen dan naast elkaar een haven in. De Kogge had toen nog geen motoren, die werden er pas in 2007 ingebouwd. De ‘Carlot’ werd in Terneuzen naast de Kogge afgemeerd. Een emotioneel moment dit weerzien! Tijdens het weekend weer veel publiek aan boord. De heenreis ging via IJmuiden naar Zeeland. Terug was er een heel gunstige wind en werd er op de Noordzee prachtig gezeild naar Wieringen en vandaar naar Kampen.

Maasbommel

Nog nooit was onze Kogge naar een haven aan de Maas geweest. Hanzestad Maasbommel vierde een Hanzefeest en wilde graag de enige nagebouwde Kogge in Nederland erbij hebben. Dus takelde een kraan de mast eraf in Kampen, want op de lange route van Amsterdams Rijnkanaal, Waal en Maas zijn vaste bruggen. Met de mast liggend op het schip op weg. Aan de kade voor een betonfabriek een eind voor Maasbommel werd donderdag de mast weer rechtop gezet. Op zaterdagmorgen met acht platbodems ging het zeilend naar Maasbommel. Aan boord van de Kogge graaf van Gelre en zijn vrouw de gravin , plus acht soldaten, en leden van de hofhouding. Bij het afmeren honderden wachtende mensen om de Kogge te bezichtigen. Een prachtige middeleeuwse sfeer op kade, het grote grasveld en plein. Kortom een mooi weekend met de Kogge als grote blikvanger.

Pech

Op de terugreis ging het mis. Op het drukke Amsterdams Rijnkanaal voer de Kogge met de mast op het schip vlak langs de bakboordkant. Toen een onoplettendheid van de roerganger met schade tot gevolg. De Kogge knalde tegen de palen van de damwand. Zo’n 80 cm boven de waterlijn aan de voorkant aan bakboord een gat in de eikenhouten planken en de uitstekende mastpunt boorde zich in een houten huisje van Rijkswaterstaat met gevolg enige schade aan de aangebrachte toponderdelen. In Amsterdam werd het gat dichtgemaakt met een stuk van een dekzeil. Terug in Kampen inspecteerde Kees Sars, de bouwmeester van de Kogge, de schade en gaf tips om het gat voorlopig dicht te maken met planken. Die noodreperatie is goed geslaagd. Het ziet er naar uit dat de komende trips naar Medemblik en Terschelling wel door kunnen gaan.

Afbeelding

Nick de Vries