De IJsselkogge boven water getild in 2016
De IJsselkogge boven water getild in 2016 Foto: Harro Pruijssen

Nog altijd geen definitieve locatie voor de IJsselkogge.

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Misschien heeft u het gelezen in de krant dat het college van plan is om de IJsselkogge terug te laten keren op het Van Heutzplein. De gemeenteraad heeft hierover een voorstel van het college ontvangen. En woensdag 12 oktober j.l is dit raadsvoorstel behandeld in een van de raadscommissie die altijd voorafgaan aan een raadsvergadering. In de vergadering bleek dat zowel inwoners als gemeenteraad erg kritisch zijn op dit plan. 

Locatie: Van Heutzplein

In eerdere debatten heeft ook de fractie van de ChristenUnie ingestemd met terugkeer van de IJsselkogge. De IJsselkogge is onderdeel van ons Hanze-verleden en heeft historische waarde. De kogge hoort daarom thuis in de gemeente Kampen. Maar niet op elke plek, en niet tegen elke prijs. Vanaf het moment dat het Van Heutzplein in beeld is gekomen als mogelijke locatie, heeft de ChristenUnie zich steeds al kritisch uitgelaten. Terugkeer op deze plek zou een aantasting zijn van het mooie stadsaangezicht. Maar ook de kosten om de IJsselkogge hier te laten terugkeren zijn wat ons betreft veel te hoog. Niet voor niets hebben wij in september vorig jaar een amendement aangenomen met financiële kaders rondom de terugkeer van de IJsselkogge.

Locatie: Van Gendt en Loos-loods bij het NS-station

In vorige debatten over de IJsselkogge hebben we gevraagd om de Van Gendt en Loos-loods bij het station mee te nemen voor onderzoek. Wij denken dat deze plek mogelijk geschikt is of geschikt te maken is om de IJsselkogge tegen lagere kosten terug te laten keren naar Kampen. Daarnaast wordt er op deze manier een mooie invulling gecreëerd voor de historische stationshal, vlakbij de binnenstad.

Een onvolledig raadsvoorstel

In juni 2022 heeft het college toegezegd dat bij het raadsvoorstel meerdere locaties (financieel) uitgewerkt zouden worden, zodat wij als gemeenteraad een zorgvuldige afweging kunnen maken. Maar dit ontbrak helaas in het raadsvoorstel. Ten aanzien van het Van Heutzplein wordt vooral gesproken in ‘mogelijkheden’, wat betreft de Van Gendt en Loos-loods wordt vooral gedacht in ‘onmogelijkheden’. Ook de omwonenden van het Van Heutzplein waren tot nog toe helemaal niet meegenomen in het plan en zijn niet bepaald positief. De ChristenUnie staat regelmatig zaterdagmiddag op de Oudestraat om de mening van inwoners te peilen op actuele onderwerpen. Eén uurtje op de Oudestraat leverde onze fractie hierover heel veel negatieve reacties op.

Hoe nu verder?

De gemeenteraad gaf op woensdag 12 oktober aan op dit moment nog geen keuze gemaakt kan worden over de beste locatie voor de IJsselkogge. Ze heeft het college verzocht om alsnog met uitgewerkte plannen te komen voor meerdere locaties: het Van Heutzplein, de Koggewerf en de Van Gendt en Loos-loods bij het NS-station. Wordt vervolgd dus.

Deze foto geeft het vooroorlogse Wittenstein bij Kamperveen weer. 
Oorlogsverhalen van Groot IJsselmuiden (2/3): Cees Visscher, Kampen en Kamperveen Algemeen 2 mei, 12:53
Hendrik van't Veer één van de personen uit de verzetsgroep Wilsum.
Oorlogsverhalen uit Groot IJsselmuiden (3/3): De verzetsgroep Wilsum in beeld Algemeen 2 mei, 12:52
Afbeelding
Orgelconcert op Hemelvaartsdag door Evan Bogerd Algemeen 2 mei, 12:40