Deel waterkering Kampen gesloten wegens hoge stand IJssel

Partnerbijdrages

KAMPEN - Vanwege de hoge waterstand in de IJssel wordt momenteel een deel van de mobiele waterkering in Kampen gesloten. De gemeente Kampen laat weten dat het op dit moment nog om preventie gaat en er geen sprake is van gevaar.


De sluiting is noodzakelijk omdat het waterpeil op de IJssel bij Kampen door stormachtig weer en veel regen blijft stijgen. In de loop van deze dag wordt een stijging van het water in de IJssel bij Kampen verwacht tot ongeveer 1.30 meter. Dit heeft tot gevolg dat een deel van de Kamper waterkering wordt opgebouwd. Het gaat met name om sluiting schotbalken op het smalle deel van de IJsselkade, sluiting Oorgatsluis en schuiven tussen Burgel en Oude Buitenhaven en sluiting hefschuifkering Lampetpoort en schotbalken Voorstraat 9-11.

Bewoners zijn geïnformeerd over de werkzaamheden. Deze geven een deel van de dag overlast voor het verkeer. Afhankelijk van de weersontwikkelingen de komende tijd is het mogelijk dat meer delen van de waterkering Kampen worden opgebouwd.


De noodwaterkering strekt zich uit over een lengte van ongeveer twee kilometer. Hij bestaat deels uit schotten die omhoog worden gezet, maar ook bijvoorbeeld het afzetten van de onderdoorgang bij de stadsbrug en het afsluiten van deuren maken deel uit van een operationele noodwaterkering, aldus een woordvoerster van de gemeente.