Brunneper ondernemers niet blij met route De Heugte

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages


KAMPEN - Brunneper ondernemers zijn niet blij met de route die de laatste jaren voor de paasmarkt De Heugte is ingesteld. "De Pannenkoekendijk, Middelbuurtstraat, en een klein stukje van de Christinastraat zitten niet meer in de route", vertelt ondernemer Colin Mulder, die het enthousiaste verhaal over de traditionele paasmarkt in de Brug las en beweert dat ondernemers en Brunnepers er een heel andere mening over hebben. Jacob Hoogstede, die de Paasmarkt mede organiseerde, herkent dit niet en meldt dat om veiligheidsredenen er voor een andere route is gekozen.



Volgens Mulder zijn de Brunnepers er helemaal niet blij mee en willen ze de oude route terug. Ook zegt hij dat het zeker niet drukker was dan vorig jaar.  "De Heugte wordt steeds meer uit Brunnepe weggetrokken terwijl het van origine een Brunneper feest is. Hoogstede zegt dat het om veiligheidsredenen is maar het is in die route juist rustig. Nu staan de marktkooplui niet meer op vaste plekken en er zijn ook geen mobiele toiletten meer voor ze. Er is bovendien ook nooit met ons overlegd hierover."


Volgens Mulder willen ook de meeste Brunnepers dat het weer wordt zoals het was. "Anders gaan we volgend jaar zelf wel wat proberen, dan maar buiten de Heugte om."


Veiligheid
"Ik heb nog geen wanklanken gehoord over De Heugte", stelt Hoogstede, die zegt juist positieve reacties te krijgen over de nieuwe route die volgens hem al vier jaar zo loopt. "Het is niet meer zo nauw als vroeger, mensen hebben meer ruimte nu. In het oude traject zaten ook veel te nauwe stukjes waardoor de veiligheid niet meer gegarandeerd is. Het is maar vanuit welke hoek je het bekijkt. Ondernemers vinden het natuurlijk niet leuk dat hun omzet naar beneden gaat. Vroeger is voor de oude route gekozen maar toen waren de kramen ook nog kleiner."
Veiligheid is volgens Hoogstede de reden dat de route moest wijzigen omdat er genoeg ruimte moest zijn voor politie en brandweer bij calamiteiten. " Na zo'n besluit kunnen we hierover niet met iedereen overleggen."


Hoogstede kan zich ook niet helemaal vinden in de klacht dat er geen mobiele toiletten meer zijn voor de ondernemers. "Bij het snookercentrum en de Koggewerf zijn toch ook toiletten. Maar misschien kunnen we voor volgend jaar dan een toiletwagen regelen."



Over de opkomst bij De Heugte had Hoogstede niet te klagen. "Het was zeker niet minder dan vorig jaar. Maar ik heb gehoord dat mensen nu makkelijker konden lopen omdat het ruimer is, je hebt niet meer van die smalle straatjes. Totnogtoe heb ik nog geen negatieve klanken gehoord. Of we nog met de ondernemers gaan praten over de route? Praten is onze hobby he, maar ik ga niet opnieuw in discussie. We willen deze route gewoon behouden."