Balgstuw bij Kampen omhoog

Partnerbijdrages

KAMPEN - De balgstuw die Kampen en de kernen aan het Zwartewater moet beschermen tegen het wassende water is vanmiddag omstreeks 13.30 uur omhoog gegaan. Slechts een keer eerder -namelijk in 2007- werd de balgstuw ook ingezet vanwege hoog water, in andere gevallen ging het om een test.


Toch betekent het in stelling brengen van de balgstuw volgens dijkgraaf Herman Dijk van Waterschap Groot Salland niet dat er sprake is van gevaar. Ook niet als het water naar verwachting nog zo'n vijftig centimeter stijgt. "Wat wel zo is, is dat omdat we hier het water tegenhouden de Vecht zijn water in het Zwartewater minder goed kwijt kan. De Vecht is een krachtig stromende rivier, de vijfde van Nederland. Als de opstuwing van die rivier er toe leidt dat het water vanuit die richting hoger wordt dan het water vanaf het Ketelmeer, dan gaat de balgstuw weer omlaag. Het is een kwestie van de zaak in balans houden."


Volgens Dijk bewijst de balgstuw zijn waarde, al is het zeker niet zo dat er een gevaarlijke situatie zou ontstaan als die er niet was. "Destijds is er de keuze gemaakt voor een balgstuw in plaats van een verhoging van de dijken. Anders was dat laatste als maatregel genomen.


Een video van de sluiting van de balgstuw: http://youtu.be/_7xyIKxiRa8