Afbeelding

Stichting Present Kampen al 250 keer in actie in Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Masterstudenten van de Theologische Universiteit, Broederweg besloten onlangs om in groepsverbandeen praktisch project voor Present te realiseren. Zij waren de tweehonderdvijftigste deelnemer aan een project dat via Present Kampen werd georganiseerd.

Present is tevreden over de projecten in Kampen. "Dit is de 250ste keer dat ‘handen & voeten’ gegeven wordt aan datgene wat Stichting Present Kampen in haar werkzaamheden beoogt: ‘een samenleving creëren waarbij het naar elkaar omzien weer gewoon wordt’. De hulpontvangster, PGVZ (de aanmelder), de groepenbegeleider (Truus Kuiper) en de groep studenten werden daarom door de Stichting als verrassing in het zonnetje gezet en getrakteerd op taart en een Present-tas."

De studenten hebben in hun diaconale praktijk-leerlijn kennis gemaakt met Stichting Present Kampen en haar werkzaamheden. Aan de studenten is de vraag gesteld om met elkaar na te denken over een mogelijk aanbod om Present in de praktijk te ervaren. Daar was vanuit de studenten een practisch projectaanbod gekomen. PGVZ deed een melding van een hulpvraag voor een client via de site. De melding matchte met het aanbod van de groep; na een voorbereidend projectbezoek, onder leiding van de vrijwillige groepenbegeleider, was alles klaar voor betrokken nabijheid in de praktijk; de uitvoering.

Vanwege deze mijlpaal heeft de Stichting een Presentje voor alle deelnemers aan projecten, zowel deze als de komende. Met de symboliek om ‘elkaars last te dragen’ ontvangen alle betrokkenen een herbruikbare opvouwbare tas met het logo van Stichting Present Kampen. De hulpontvangster was onder de indruk van de belangeloze inzet van de groep die haar kwam helpen haar woonkamer, na 20 jaar, weer woon- en toonbaar te maken. Door de inzet van deze groep hebben de leefomstandigheden van mevrouw een enorme positieve boost ontvangen. Daarmee kan de zorg van PGVZ voor mevrouw (COPD) in een frisse woonomgeving starten.

Stichting Present is landelijk in 2003 in Zwolle opgericht vanuit de overtuiging dat er groepen mensen zijn die zich willen inzetten in de samenleving. Aan de andere kant zijn er mensen die in situaties verkeren waar de hulp van een groep een grote steun kan zijn. Maar waar begin je als groep en hoe komt de hulp op de juiste plek? Er is een verbindende schakel, een brug nodig. Stichting Present heeft als missie die brug te zijn.

In 2009 kwam het tot de oprichting van Stichting Present in Kampen en in dat jaar zetten voor het eerst groepen vrijwilligers zich in. Het eerste project werd verricht door het toenmalige college van Burgemeester en Wethouders. Dit was een klein begin van wat inmiddels een continue stroom van groepen is geworden. Present Kampen organiseert 6 jaar later voor gemiddeld 50 groepen per jaar, projecten voor mensen met onvoldoende sociaal netwerk, gezondheid of geld en daarnaast sociale projecten waarbij groepen leuke activiteiten ondernemen met ouderen of mensen met een beperking.

De formule van groepsgewijs aanbod van Stichting Present bleek van meerwaarde en aanvullend op wat er al was in de stad. Dat uit zich in een inmiddels brede samenwerking met bijna alle kerken, maatschappelijke organisaties, woningcorporaties, lokale en provinciale overheid en samenwerkende plaatselijke initiatieven. Landelijk is Present inmiddels in bijna 72 plaatsen in Nederland actief. Uitgangspunt is altijd het aanbod van de groep. Zij bepalen de aard van het project.

De werkwijze van Present zorgt ervoor dat allerlei groeperingen in de samenleving met elkaar worden verbonden en elkaar ontmoeten: drukke tweeverdieners, daklozen, jongeren, mensen in een sociaal isolement, succesvolle zaken-mensen, verslaafden, gezinnen, bewoners van achterstandswijken, medewerkers van bedrijven, aspirant predikanten, mensen met en/of zonder beperking, vriendengroepen, etc. Via projecten van één dag, maar ook door langere tijd bij iemand, met je gezin, betrokken te zijn.

Hiermee wordt een stuk van de visie van Present zichtbaar: een maatschappelijke beweging onder-steunen waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien.

Present Kampen bekostigd haar werkzaamheden d.m.v. giften en gaven van kerken, bedrijven en scholen o.a. d.m.v. gastlessen en presentaties. De gemeente Kampen faciliteert een gedeelte van de operationele (coördinator) kosten. Het Bestuur & Operationele Team & Coördinator van Present Kampen bestaat in totaal uit een groep van 10 betrokken personen die Operationeel Present zijn.

Giften zijn vanwege de ANBI status van Present fiscaal aftrekbaar.

IBAN; NL79RABO 0154.4560.98 te Kampen

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.