Hil Herweijer
Hil Herweijer

Een kijkje in de keuken bij Notariskantoor Herweijer

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

“Ik was bij de notaris voor de overdracht van m’n huis. Die verdient gemakkelijk zijn geld. Hij plukt een modelakte uit zijn computerbestand, draait bij ondertekening z’n standaardverhaaltje af, en klaar is Kees. Hij heeft meteen z’n geld binnen, want het is “boter bij de vis”. Heb je niet betaald dan wordt de akte niet getekend.” Is dit de werkelijkheid? Een kort kijkje in de notariële keuken. Wat doet de notariele kok voor het gerecht (leverings- en hypotheekakte) op tafel ligt?


Makelaar Huisman stuurt een koopcontract. Deze wordt bestudeerd. Een dossier wordt aangelegd en registercontroles worden uitgevoerd (o.a. kadaster, Basis Registratie Personen, faillissementsregister). Verkoper blijkt weduwnaar. Verder onderzoek is nodig. Kan hij alleen verkopen of moeten zijn kinderen meewerken? Het laatste is het geval. Onderzoek levert op dat ook een ex-echtgenoot van één van de kinderen moet mee-tekenen.

Kopers zijn samenwoners, zonder samenlevingscontract. Een bespreekpunt. De hypotheek van verkoper wordt opgezegd. Datum bankgarantie en datum ondertekening akte worden geagendeerd. Erfdienstbaarheden worden vergeleken met de feitelijke situatie. Hoe kan het dat er geen recht van voetpad is te vinden in oude akten, terwijl verkoper al jaar en dag van de steeg gebruik maakt en koper er vanuit gaat een achterom te hebben?
Nader onderzoek, waaronder een bezoek ter plaatse, is nodig.De bankgarantie is niet op tijd binnen. Er wordt actie ondernomen. De hypotheekstukken voor koper komen binnen, met het verzoek om ook een hypotheek op de bestaande, nog niet verkochte, woning van koper te vestigen (overbruggingshypotheek). Toestemming wordt gevraagd bij de bank die al een hypotheekrecht heeft op het huis van koper. 

De akten worden gemaakt. Wat betreft de afrekeningen, kan alleen de afrekening van koper worden gemaakt. De afrekening voor verkoper kan nog niet worden gemaakt, aangezien de aflosnota van de hypotheek op zich laat wachten. Ook de toestemming voor de overbruggingshypotheek is er nog niet. Diverse telefoontjes zijn nodig. Uiteindelijk komt alles op tijd binnen. De afrekening van verkoper wordt gemaakt en de conceptstukken worden verzonden.
Onderaan de streep op de afrekening van koper blijkt, dat hij nog wat moet bijbetalen. Koper is bij toezending van de afrekening er over geïnformeerd, dat dit bedrag vóór ondertekening op de rekening van mijn kantoor moet zijn bijgeschreven. 

En dan komt de dag van ondertekening van de akte. Daarover een volgende keer.

 

www.notarisherweijer.nl

Notariskantoor Herweijer
Meeuwenweg 17
8261 VZ Kampen
(038) 33 37 051

Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 17 uur geleden
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 19 uur geleden
Dudok Quartet Amsterdam
Kampen in teken van muziekfestival 'Dudok Muziekdagen' Algemeen 9 mei, 15:21