Afbeelding
Tennekes

Sport heel belangrijk voor asielzoekers

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Eindelijk kon het voetbalteam van AZC Dronten eens een echte wedstrijd spelen. Een jeugdteam van Go-Ahead Kampen fungeerde woensdagavond als tegenstander op Sportpark Middenwetering. Dat het AZC-team met 4-1 verloor, mocht de pret niet drukken.

“Dit is iets unieks”, zegt activiteitenbegeleider sport Djon Janssens van het AZC Dronten, terwijl hij aandachtig zit te kijken naar de voetbalwedstrijd. “Nee, ik heb geen verstand van voetbal”, lacht hij. “Ze hebben me gevraagd om te coachen, maar daarvoor moeten ze niet bij mij zijn. Dat hebben ze zelf geregeld.”

Janssens spreekt van een unieke gebeurtenis. “Een tijdje terug zeiden twee bewoners tegen mij: ‘Ik heb een voetbalteam’. Vervolgens heb ik tegen ze gezegd dat ze het eerst maar eens moesten laten zien. Vervolgens heb ze drie weken fanatiek getraind. We hadden al contact met Go-Ahead Kampen. Er is een aantal bewoners van AZC Dronten dat bij Go-Ahead voetbalt. Uiteindelijk is dit tot stand gekomen.”  Volgens Janssens is dit soort initiatieven belangrijk. “Er is niet veel te doen in het AZC. De jeugd moet naar school, maar voor de rest is het wachten op de dag van morgen. Ze krijgen wel Nederlandse les, maar daar vul je de hele dag niet mee. Er is gewoon niet veel te doen. Dan is het juist mooi om te sporten. En ook voor de verenigingen is dit leuk. Vluchtelingen komen veelal negatief in het nieuws, maar er gebeuren ook heel veel goede dingen. “

 Inmiddels heeft het AZC Dronten steeds meer contact met sportverenigingen. “Bij DOS Kampen hebben een aantal jongens gevoetbald en er sporten ook enkele bewoners bij fitnesscentrum Fit for Free. Ook zaten een aantal bewoners bij een schaakvereniging, maar die zijn inmiddels uitgestroomd. En er doen enkele bewoners mee aan de Kerstloop in Dronten.”

Woensdagavond genieten de voetballers van AZC Dronten, voornamelijk afkomstig uit  met volle teugen. Aan inzet is er zeker geen gebrek. Bovendien heeft het team een aantal goede voetballers in de gelederen. Spelers hebben echter moeite om elkaar te vinden. Daardoor smoren veel aanvallen in de Go-Ahead-verdediging.  Uiteindelijk wint het team van Go-Ahead, met daarin veel spelers van A2, met 4-1.

Het maakt allemaal niet uit. De wedstrijd is voor de AZC-voetballers, voornamelijk afkomstig uit het Afrikaanse Eritrea,  een lichtpuntje in een moeilijke tijd. “Of we dit vaker gaan doen. Dat lijkt me leuk. Misschien met meerdere teams van het AZC. Maar het is afwachten, maar je weet niet wat de toekomst brengt. Het kan volgende maand wel weer heel anders zijn.”