Afbeelding

Mister M ziet de mantel der liefde scheuren

· leestijd 2 minuten Algemeen

De mantel is een ondergewaardeerd kledingstuk. Men vindt hem uit de tijd of van een hogere klasse. Spreekwoordelijk wordt de mantel veel gebruikt, doorgaans in verbinding met de liefde. De mantel bedekt als garderobe niet helemaal. In gezegdes vaak wel, soms op bedenkelijke wijze. Maar dit geldt niet voor de mantel van Sinterklaas.

Vorige week vierden we een feest dat aan een mantel te danken is. Of beter gezegd, aan een halve mantel. De Romeinse soldaat Martinus gaf die ooit weg aan een verkleumde bedelaar. Uiteindelijk resulteerde dat in Sint Maarten en een kindertraditie om langs de deuren te gaan voor lekkers. Eigenlijk speelde Sint Maarten een beetje voor Sinterklaas oftewel Sint Nicolaas. Deze goedheiligman beloont de kinderen voor goed gedrag maar daarvoor hoeven ze niet op pad. Volgens goed jaarlijks gebruik, en zo ook afgelopen zaterdag op het Van Heutszplein, komt Sint Nicolaas naar ons toe!

De dag vòòr het feest van Sint Maarten speelde onze gemeente voor Sinterklaas. Op de Dag van de Mantelzorg kregen de mantelzorgers in Kampen een ontbijt aangeboden ten stadhuize. Samen met Steunpunt Mantelzorg werd deze goede werkers ook een filmavond en zelfs baar geld aangeboden. De kosten van deze acties wegen niet op tegen de besparingen van de overheid door deze goede oude traditie van zorg voor elkaar te stimuleren. Als dit voort komt uit een afschuiven van overheidstaken, is er sprake van arglist en wordt men gedwongen de zorg met de mantel der liefde te bedekken. Bij dit wangebruik draaien zowel Sint Maarten als Sint Nicolaas zich om in hun graf. De aankomst van de goedheiligman kende een andere dramatiek dit jaar. Onze burgervader heette hem aan de IJssel welkom en vertelde dat veel kindertjes de voorgaande nacht niet hadden kunnen slapen. Dat zal ook voor menige volwassen het geval geweest zijn – door de horrortaferelen in Parijs. Maar de kindertjes kon het feest niet ontzegd worden. Toen Sint op Amerigo door de Oudestraat trok, leek hij het dilemma te begrijpen en keek hij vol begrip.

Mantelzorg is lovenswaardig en de overheid mag zulke goedheid aanjagen. De regering valt echter door de mand als andere maatregelen dat tegenwerken. Vrouwen (zo u wilt, huisvaders) worden de arbeidsmarkt opgeschopt waardoor tijd voor kinderen of ouders in het gedrang komt. Op dit moment wordt in de Tweede Kamer geprobeerd om op een manipulatieve wijze ervoor te zorgen dat er niemand meer thuis blijft voor de kinderen, de ouders en/of het huis(houden). Eenverdieners zouden tot vijf keer meer belasting moeten gaan betalen dan tweeverdieners. Dan zal er geen wortel meer afkunnen voor het paard van Sinterklaas laat staan dat hij nog iets in de (versleten) schoentjes kan stoppen.

Het toppunt van overheidshypocrisie is misschien wel de lof en eer die vrijwilligerswerk wordt toegezwaaid. Als iedereen de arbeidsmarkt wordt opgeschopt (of gedwongen door de stijgende vaste lasten, onder aanvoering van de overheid) rest er geen tijd meer om, naast het werk voor de baas, nog nuttig werk te doen. Dat lijkt wel weggelegd voor gepensioneerden maar helaas. Tegelijk worden we gestimuleerd, dan wel gedwongen, zo lang mogelijk op de arbeidsmarkt te blijven rondspoken.

Tijdens het ontbijt op het stadhuis mochten de mantelzorgers even hun mantel afleggen en werd er voor hèn gezorgd. De volgende stap is een ontbijt voor de partners van mantelzorgers. Zij schieten er ook vaak veel bij in en bedekken nog ongeziener hun (indirecte) zorgaandeel met de mantel der liefde. En er zijn nog veel meer zorgende vrijwilligers actief. Zo kunnen we bezig blijven maar daarvoor is het stadhuis te klein. Misschien moet de mantel maar een beschermde status krijgen want hij staat flink onder druk. Vouwen en scheuren worden al zichtbaar. Met jaloezie keek onze Bort zaterdag naar het met fluweel bedekte achterwerk van Amerigo. De mantel van Sint Nicolaas blijft onkreukbaar.

Mister M

Contact:
Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel