Afbeelding
Foto: Ruimte voor de Rivier IJsseldelta.

Eerste paal geslagen voor aanvaarbescherming Stadsbrug

Algemeen

KAMPEN - In het kader van het project Ruimte voor de Rivier werd dinsdag de eerste paal geslagen in de IJssel voor de bouw van de nieuwe aanvaarbescherming voor de Stadsbrug.

Deze aanvaarbescherming, oftewel schanscaissons, wordt gebouwd moet ervoor zorgen dat schepen, die uit koers raken, afgeremd worden en niet tegen de Stadsbrug varen.

Voor de schanscaissons geldt dat vooral onder water een stevige constructie moet worden gebouwd. Het heien kan voor geluidsoverlast zorgen in de omgeving van de Stadsbrug.

Mede door de uitvoering van de zomerbedverlaging moet de aanvaarbescherming van de stadsbrug in het centrum van Kampen worden versterkt. Daarvoor worden in totaal vijf schanscaissons gebouwd.

De zomerbedverlaging moet ervoor zorgen dat het water van de IJssel lager komt te staan, waardoor de hoogwaterveiligheid rondom de IJssel wordt vergroot. Het zomerbed van de IJssel wordt over een afstand van zeven kilometer verlaagd, tussen Kampen en de Eilandbrug, bij de monding. Dit gebeurt door de bodem af te graven. De rivierbodem komt daardoor dieper te liggen.