Bescheiden verwachting wat betreft archeologiefonds aangaande kogge

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Het college van b en w wil dat wordt uitgezocht of Kampen een beroep kan doen op een nieuw archeologiefonds waartoe Tweede Kamerfracties het initiatief hebben genomen. Geld dat via dit fonds wordt gegenereerd kan dan gebruikt worden voor archeologische vondsten in de breedste zin van het woord, mits ze van internationale allure zijn.  

De middeleeuwse IJsselkogge, alsook de aak en de punter die in de nabijheid van het schip zijn gevonden behoren zeker tot die categorie. Echter, zo  benadrukt burgemeester Bort Koelewijn, ‘er worden in Kampen meer vondsten gedaan van internationale allure’. Een bijdrage in publicaties over deze vondsten is eveneens een optie. Wat betreft de IJsselkogge is het eerst zaak om te kijken hoe het schip er aan toe is en op basis daarvan een analyse te maken aldus Koelewijn. De burgemeester gaf dat aan in reactie op een vraag van Richard Boddeus (SP) die tijdens een raadsvergadering afgelopen donderdag vroeg of het college op de hoogte is van het nieuw op te richten fonds.

Dat is het geval. Koelewijn temperde op basis van de hem bekende informatie de verwachtingen. “Ik ben blij dat in Den Haag cultuur weer belangrijk wordt gevonden. Wel is het jammer dat het dan zou gaan om een bedrag van 250.000 euro voor alle Nederlandse gemeenten.”  

Boddeus wilde verder onder andere weten of het college gaat lobbyen voor Europese subsidies en of ze verder durft te dromen dan een enkel een vitrine met een kogge. Door ook de aak en punter te exposeren in wat een museum kan worden. Hier geldt al evenzeer, zo zei Koelewijn, dat de staat waarin de kogge verkeert leidend is. Mogelijk wordt een deel van de kogge tentoongesteld. Dat schept dan weer ruimte voor de aak en de punter. Vanuit financieel oogpunt is cowdfunding gewenst, naast het bedrag dat de raad als terugvaloptie heeft gesteld.