Afbeelding
Nick de Vries

‘Op zien Kampers’ eert het Kampers met gevarieerde revue in Stadsgehoorzaal

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - “Het Kampers wordt door de jeugd nog nauwelijks gesproken.” En dat spijt schoolmeester Jac Ruiten en ex-kroegbaas Robbie van der Weerd. De Kamper taal met zijn cynische humor is volgens het tweetal verbonden aan een Kamper periode waaraan zij met veel plezier terugdenken. Een tijd die gedomineerd werd door markante Kamper Paradijsvogels en karakteristieke Kamper eigenaardigheden. In de nostalgische voorstelling ‘Op zien Kampers, revue van Kampen’ willen zij die tijden laten herleven.

Kampen is volgens de twee een zeer eigenzinnige stad met talloze bijzondere hebbelijkheden. Nergens komt die eigenzinnigheid volgens hen beter in tot uiting dan in het eigen Kamper dialect. Maar waar zij onder generatiegenoten zonder problemen een gesprek aanknopen in hun eigen vertrouwde dialect, loopt het Kampers onder jongeren terug. “Als je verder naar het oosten gaat, dan zijn jongeren nog trots op hun dialect. Jongeren uit Kampen lijken het toch wat te boers te vinden en spreken het niet meer”, aldus Ruiten. “En dat is eeuwig zonde, want het is toch een prachtig stukje cultureel erfgoed”.

“Het Kampers is een prachtige taal”, vult Van der Weerd hem aan. “Echte Kampenaren kunnen zich in het Kampers beter uiten dan in het Nederlands. De woorden sluiten meer aan bij de beleving. Het is bovendien een taal met veel humor. Wel keiharde cynische humor. Tegen het radicale aan. Voor een echte Kampenaar is er alleen zwart of wit.”

Zonderlinge figuren

Zet Ruiten en Van der Weerd samen aan een tafel en de ene na de andere anekdote over Kampen en z’n vele zonderlinge figuren komt ter sprake. Verhalen over een Kampen dat langzaam lijkt te verdwijnen. “Veel van de karakteristieke personen die vroeger tot het meubilair van de stad behoorden, zoals Jan de Brands en Gerard Jansen, zijn inmiddels overleden en de nieuwe lichting wordt waarschijnlijk eerder geholpen”, lacht van der Weerd. “Daarnaast vormen de café’s tegenwoordig niet meer zo’n grote broedplaats als vroeger. Die hebben de grootste opdonder gehad toen het loon giraal werd gestort. Vroeger gingen veel Kampenaren met het loonzakje eerst naar de kroeg. Dat gebeurt nu niet meer. De echte ontmoetingsplekken voor Kampenaren lijken een beetje te verdwijnen.”

Ook de komst van de Nieuwbouwwijken buiten het stadscentrum zoals Hagenbroek en de Flevowijk dragen volgens het tweetal bij aan het verdwijnen van het echt Kamper volkskarakter. Ruiten: “De echte Kampenaren wonen veel meer verspreid en dikwijls naast mensen van buiten de stad die hier zijn komen wonen. Daardoor verdwijnt de eigen volksgeest een beetje.”

Hoog tijd om die volksgeest weer te eren, vindt het tweetal. Dat proberen ze met de nostalgische voorstelling ‘Op zien Kampers’ die zij op het podium zetten in samenwerking met Jelle Wouda van de Stadsgehoorzaal die de plannen wel zag zitten.

“Het wordt een echt ouderwetse revue”, vertelt Ruiten. “Met allerlei verschillende onderdelen. Sketches, liedjes, anekdotes en blokjes met typische Kamper roddels. En dat helemaal in het Kampers. Nostalgisch, een feest der herkenning voor de echte Kampenaren.” “De bezoekers die wij willen aanmoedigen om zoveel mogelijk Kampers te praten, staan veel bijzondere verassingen te wachten”, vult Van der Weerd aan.

De revue is er één voor Kampenaren en door Kampenaren. Zo staan op het podium uiteraard Rob van der Weerd en Jac Ruiten zelf. Ruiten vertolkt enkele Kamper liedjes en heeft samen met Berry Wezenberg een nieuw Kamper lied geschreven. Hij wordt muzikaal bijgestaan door Jos Koek, Michiel van Ommen en Jan van Dijk. Andere Kampenaren op het podium zijn Reyer van ’t Hul, Henk Wielink (Caecilia), Geke Dalsem (Kleine Komedie) en Jeany van Ommen (Kleine Komedie). Tot slot komt Jan Elhorst zijn befaamde monoloog in ’t Kampers over de jaren vijftig nogmaals overdoen. Eerder deed hij dit bij het uitbrengen van een boekje over Kamper bijnamen en hier werd nog lang over nagepraat.

De voorstelling vindt plaats op 16 april in de Stadsgehoorzaal in Kampen om 20.15 uur. Kaarten kosten 12.50 en zijn verkrijgbaar via www.stadsgehoorzaalkampen.nl of aan de kassa op werkdagen van 10.30 tot 12.30 uur.