Afbeelding

SP vraagt aandacht netwerklozen inzake mantelzorg

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De SP vraagt het college van B en W om, bij het opstellen van het mantelzorgbeleid, goed aandacht te hebben voor de kleine groep Kampenaren zonder netwerk.

Volgens de partij bevinden zich onder de mensen in deze groep een aantal met een sterke behoefte aan mantelzorg, maar door het ontbreken van een solide netwerk ontvangen zij deze zorg niet. “De zorg kan bestaan uit het begeleiden van mensen bij dagelijkse bezigheden zoals: post sorteren, administratie doen, het ordenen van de koelkast, maar ook uit hulp bij mobiliseren, zodat de persoon in kwestie naar buiten kan”, aldus de SP.

“Uiteraard zijn er veel meer zaken op te sommen waarbij mantelzorgers van bijzonder groot belang zijn voor een persoon met een zorgvraag”, aldus Gertjan van Wijngaarden, raadslid SP. “Het college stelt een mantelzorgbeleid op voor onze gemeente en dat is belangrijk. De komende jaren zal er steeds vaker een beroep gedaan worden op onze mantelzorgers door de veranderingen in de zorg en hen adequaat ondersteunen zie ik als plicht van de gemeente en een recht voor de mantelzorger.”

In een commissievergadering stelde de partij de problematiek rondom mantelzorgbehoefte bij ‘netwerklozen’ al eerder aan de orde. Het college gaf aan dat ook zij zorgen heeft over deze groep mensen en dat het college verwacht dat kerken en verenigingen een grote rol zullen gaan spelen in het vinden van deze mensen, waarna zij geholpen kunnen worden.

“Natuurlijk zullen kerken en verenigingen een grote rol gaan spelen in het in kaart brengen van zorgbehoevende mensen zonder netwerk, maar ook zij zullen tegen dezelfde problematiek aanlopen als de gemeente, de mensen uit de doelgroep hebben geen netwerk en zijn dus zeer lastig te vinden”, aldus Gertjan van Wijngaarden. “Daarom is het van groot belang om ook als gemeente een plan te hebben hoe deze mensen te vinden en ondersteuning te bieden in bijvoorbeeld de vorm van mantelzorg.”

De SP geeft aan dat het betrekken van zorg verlenende instanties een goede eerste stap zou kunnen zijn. “Zij hebben zicht op potentieel mantelzorgbehoeftige mensen zonder netwerk. Het koppelen van hun ervaringsdeskundigheid aan een gemeentelijk mantelzorgbeleid lijkt mij een logische handeling, mits de zorgvrager hier natuurlijk toestemming voor geeft.”

Op 25 februari werd in de raad het voorstel tot het opstellen van een mantelzorgbeleid aangenomen en het college werkt hier momenteel aan.