Afbeelding
Tennekes

Rudy van Dijk beloond met Gouden Wiel

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Vlak voor de officiële opening van het vernieuwde wielercomplex van de Kamper Wielerclub (KWC) is Rudy van Dijk vrijdagavond beloond met het Gouden Wiel. Van Dijk kreeg deze hoge onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) voor zijn enorme inzet voor de Kamper Wielerclub en zijn bijzondere rol binnen de BMX nationaal en internationaal.

Rudy van Dijk was voorzitter van KWC van 1998 tot 2014. Daarna ging hij verder als voorzitter van Stichting Wielercentrum Schansdijk (SWS). Vanaf 2003 stak hij enorm veel tijd in het verplaatsen van de KWC-wieleraccommodatie van de Haatlanderdijk naar de Schansdijk. Dit deed hij met veel passie, vastberadenheid, geduld en denken in mogelijkheden, waarbij hij altijd oog hield voor de leden van de KWC.

Ook buiten de KWC is Rudy van Dijk al jarenlang een belangrijke schakel. “Naast zijn positieve inspirerende rol binnen de KWC en later de SWS, heeft Rudy de BMX in Nederland naar een hoger level gebracht”, sprak Natascha Massop van de BMX-afdeling Noord-Oost. Van Dijk was sinds 2002 de initiator in de samenwerking van drie organisatoren met top BMX-banen om te zorgen dat er ieder jaar een internationale BMX EK-ronde, dan wel eindronde, aan Nederland werd toegewezen. Ook zijn er onder leiding van Van Dijk enkele jaren indoorwedstrijden georganiseerd in de IJsselhallen in Zwolle. Dit werd zo’n succes dat Van Dijk in 2006 en 2007 het officiële EK indoor BMX aldaar mocht organiseren. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het niveau van de banen in Nederland omhoog ging en daarmee samenhangend het niveau van de Nederlandse rijders. Mede door de inzet van Van Dijk ontstond er een professionalisering binnen de BMX.

Rudy van Dijk verdiende eerder dit jaar al de Uitstralingsprijs bij de Kamper Sportverkiezingen. Vrijdagavond reageerde hij blij verrast. “Ik ben trots. Het is een bekroning voor het werk wat je doet en geeft aan dat je veel betekent voor de KNWU”, aldus Van Dijk, om vervolgens even de nadruk te leggen op de realisatie van de nieuwe wieleraccommodatie. “Ik ben er jaren mee bezig geweest. Je ging altijd maar dom door. Nu is het zover, de officiële opening.” Een klus van jaren is nagenoeg afgerond. En dus wordt het tijd om even wat gas terug te nemen en op een andere manier te genieten van BMX. “Binnenkort ga ik naar de wereldbekerwedstrijd op Papendal. Dan ga ik eens lekker een biertje drinken.”