Afbeelding
Gerard Meijeringh

Roeivereniging De IJssel heeft de wind mee

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Roeivereniging De Ijssel heeft zaterdag open huis gehouden. Hoogtepunt was het dopen van de nieuwe skiff, genaamd De Waterjuffer, door wethouder Geert Meijering. Daarna maakten tientallen bezoekers kennis met de vereniging aan het Ganzendiep, die volgens voorzitter Evert Haverkamp springlevend is.

De afgelopen jaren is het aantal leden steeds wat gegroeid. Momenteel heeft Roeivereniging De IJssel tachtig leden. “Jarenlang zaten we rond de zestig leden. In 2013 hebben we met z’n allen de mouwen opgestroopt. En toen begon het te bruisen. ‘Er gebeurt eindelijk iets’, zeiden de leden.”

Haverkamp sprak zaterdag van een ‘extra mooie dag’. “Want ons clubhuis is aangepakt. Met dank aan de leden en twee sponsors. Daardoor kreeg De IJssel de beschikking over een nieuwe keuken en nieuwe vloerbedekking. Haverkamp is vooral blij met de hulp van sponsors. “We hebben weinig sponsors. Dat punt wil ik meer aandacht geven. Verschillende Nederlandse roeiploegen gaan naar de Olympische Spelen en daarna is het WK Roeien in Rotterdam. Van die aandacht voor het roeien moet je als kleine vereniging profiteren.” Want De IJssel heeft bedrijven iets te bieden. “Hier kun je meeroeien. Je kunt hier een bedrijfsfeest organiseren en daarbij kan De IJssel ook een clinic organiseren. We kunnen een cursus op maat aanbieden, maar onbekend maakt onbemind.” Veel mensen en ook bedrijven kennen Roeivereniging De IJssel niet en daar wil Haverkamp graag verandering in brengen.

Roeivereniging De IJssel heeft veel te bieden in een prachtige omgeving. Het aantal boten heeft de vereniging de afgelopen jaren op peil gebracht. De nieuwe skiff (eenpersoonsboot) is nog een uitbreiding. In het najaar komt er nog een ‘gladde vier’ bij. “Dit is een wedstrijdboot die een oude houten boot gaat vervangen. Gezien het aantal leden zitten we wat betreft het aantal boten goed. Het gaat straks vooral om vervangingsinvesteringen.”

De IJssel wil graag zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de roeisport. “Een sport waarbij je voluit kunt gaan, maar ook rustig kunt beoefenen. Ik zie het als meditatie op het water, beheerst en in balans. Dat vind ik het mooie van roeien. Om het roeien goed onder de knie te krijgen, is het volgen van een beginnerscursus volgens Haverkamp noodzakelijk. “Een roeiboot is een instabiele boot. Dat vraagt om technieken om het te beheersen.” Roeivereniging De IJssel biedt een beginnerscursus aan. In twee maanden (twee keer per week) leren cursisten de roeikunsten. Dinsdag 3 mei gaat deze cursus van start. Het examen staat gepland voor 2 juli.

Afbeelding