Afbeelding
https://stocksnap.io

CDA wil ook Haagse aandacht voor cultuur in provincie

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - In de opmaat naar de bespreking van de Cultuurnota 2017-2020 maakt het CDA Overijssel zich zorgen over het beschikbare budget voor cultuur. Ruim 70 procent van de beschikbare Basisinfrastructuur (BIS) Rijksmiddelen voor cultuur wordt beschikbaar gesteld voor cultuurinstellingen in de drie Randstedelijke provincies.

De rest van Nederland mag samen de kruimels verdelen. Voor instellingen in Overijssel wordt van het totale budget maar 4,75 procent voorgesteld door de Raad voor Cultuur. “We moeten scherpe keuzes maken en we hebben meer plannen dan budget. Ik roep het college daarom tijdens de volgende Statenvergadering op samen met andere provincies op te trekken om te kijken wat er mogelijk is om de rijksbudgetten voor cultuur buiten de Randstad te vergroten”, aldus een vastberaden Susan Faal.

Oneerlijke verdeling

"Tijdens de Provinciale Statenvergadering van aanstaande woensdag vragen we GS ook om extra provinciale middelen, maar wat ons vooral zorgen baart, is de landelijke verdeling van de cultuurbudgetten", aldus Cultuur woordvoerder Susan Faal.

Spot on Cultuur in Overijssel 
Het provinciebestuur onderkent het belang van cultuur als een kwaliteitsbijdrage voor een plezierig woon- en leefklimaat in de provincie. Het culturele klimaat is voor steeds meer mensen en bedrijven een vestigingsfactor. Bovendien zijn er in de cultuursector heel veel vrijwilligers actief. “Naast de grote instellingen die we ondersteunen om culturele activiteiten te realiseren voor de Overijsselse inwoners, hechten we in Overijssel ook grote waarden aan het in stand houden van zogenaamde “culturele erfgoederen” zoals monumentale gebouwen en (beeldbepalende) kerken. Met de nu beschikbare budgetten is dit haast niet te doen”, vertelt een bezorgde Susan Faal.