Afbeelding

SP: nog veel onduidelijkheid huishoudelijke hulp

Algemeen

KAMPEN - Het college heeft afgelopen week laten weten dat de huishoudelijke hulp een WMO voorziening wordt zoals ook geëist werd door de hoogste rechter. De Kamper fractie van de SP stapte anderhalf jaar geleden uit het college om de huishoudelijke hulp in stand te houden. Valt het besluit van het college in goed aarde bij de SP of houdt ze haar bedenkingen?

Dat de huishoudelijke hulp weer een onderdeel wordt van de WMO is goed nieuws volgens SP raadslid Gertjan van Wijngaarden: "Nu komt het wel op de uitwerking aan. Er wordt een eigen bijdrage verwacht, maar hoe hoog is die bijdrage voor de groep mensen die net iets boven de bijstandsnorm krijgen? Dat zijn toch mensen met een laag inkomen en die kunnen niet veel bijdragen. We maakten ons zorgen over die groep mensen."

Ook is er nog onduidelijkheid volgens van Wijngaarden wat de nieuwe situatie oplevert voor de groep mensen die in de thuiszorg werkten: "Worden er nu, op grote schaal, weer banen gecreëerd voor mensen die de huishoudelijke zorg verleenden? En heeft het terugdraaien nog gevolgen voor het failliete TSN en haar ex medewerkers?"

De SP wil de komende maanden helder krijgen hoe de wijziging uitpakt voor zorgontvangers, huishoudhulpen en gemeente.