Afbeelding
In Brunnepe vond de VBW dit jaar plaats in de Westerkerk.

Vakantiebijbelweek in geheel gemeente Kampen gevierd

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Ter afsluiting van de zomervakantie werd vorige week, net als voorgaande jaren, de Vakantiebijbelweek georganiseerd voor kinderen van de basisschool. Zowel in Kampen als in de omliggende kernen werd de interkerkelijke activiteit goed bezocht. In de week van vier of vijf dagen lag de nadruk op gezelligheid en contact met elkaar en met God. De inzet van veel vrijwilligers en enkele sponsoren maakte het voor en met de kinderen tot een feestweek waarop de ouders zich de laatste dag konden aansluiten.

Brunnepe & West
Landelijk reikt de HGJB (Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond) een thema, een opzet en bijbehorend materiaal aan voor de VBW dat plaatselijk wordt uitgewerkt. In Kampen organiseerden comités in de Westerkerk en in de Open Hof een VBW van maandag tot en met donderdag. Daarin werd elke ochtend samen geknutseld, gespeeld, samen gebeden en samen de Bijbel gelezen rond het thema ‘Aan tafel’. Achter de Open Hof in Kampen-West werd de straat één grote speelplaats en de Westerkerk in Brunnepe maakte dankbaar gebruik van de naastgelegen parkeerplaats.


De Westerkerk was feestelijk en zomers aangekleed (foto: Maarten van Gemert)


Donderdagavond werd daar ook de tuin opengesteld en waren de ouders welkom om een hapje mee te eten en de verrichtingen van de kinderen te bewonderen. Dominee Dekker reikte de prijzen van de kleurwedstrijd uit. Met zo’n 65 aanmeldingen deden er meer kinderen mee dan vorig jaar in het wijkcentrum bij de Noorderkerk. In de Open Hof waren er met zo’n 150 kinderen wat minder deelnemers dan vorig jaar. Genoeg echter voor de organisatie om pas zondagmiddag een afsluitende dienst te organiseren waarin dominee Van Santen uit de Bovenkerk voorging, die zich goed aanpaste aan de kinderen, en waarin plaats was voor veel zang en enkele sketches. Alle kinderen kregen een CD mee om thuis de liedjes nog mee te kunnen zingen. In de Westerkerk was er voor de deelnemers een rijkelijk gevulde schoudertas samengesteld, inclusief de CD, leesvoer voor de kinderen maar ook voor de moeders in de vorm van de Elisabethbode, een uitnodiging voor de zondagmiddagdienst bij de Open Hof en beslag om koekjes te laten bakken door de moeders voor de kinderen – of andersom.

In de Open Hof was de tafel rijkelijk gedekt (eigen foto).In de Open Hof was de tafel rijkelijk gedekt (eigen foto)
IJsselmuiden & Grafhorst
De VBW richt zich mede op rand- en buitenkerkelijke jeugd en alle kerken en plaatsen. Kinderen in Grafhorst konden meedoen met de VBW in IJsselmuiden die van maandag tot en met vrijdag duurde op wisselende dagdelen. Na drie jaar in de Oosterholthoeve samen gekomen te zijn, werd de VBW dit jaar weer in een grote tent georganiseerd op de ijsbaan. ”De sfeer van vroeger is weer helemaal terug”, merkte Henry de Jong op. De voorzitter van het comité in IJsselmuiden schatte in dat ”we op ongeveer 300 kinderen kunnen rekenen”. Naast het spelen, knutselen en bidden werden er naar aanleiding van het thema ’Aan tafel’ Bijbelverhalen verteld waarin Jezus aan tafel gaat met mensen. Vrijdagavond vond er een grootse slotavond plaats waar meer dan 400 kinderen met hun familie op afkwamen.

Een waterballet bij de ingang van het terrein in IJsselmuiden (foto: Martien Grandia)

’s Heerenbroek, Mastenbroek & Zalk
Kamperveen deed mee met Oldebroek en in drie andere kernen aan de gemeenterand zijn de kerken samen 21 jaar geleden begonnen een VBW te organiseren. Dit jaar werd die op twee plaatsen gehouden. Zo’n 120 kinderen van groep 1 tot 7 van de basisschool kwamen drie ochtenden samen in een loods van Tuincentrum Van Ittersum, waar de kinderen uit Zalk met hun begeleiders heenliepen vanaf het pontje. Bijna 50 kinderen van groep 8 tot en met 14 jaar gingen kamperen bij familie Altena in Mastenbroek. Tenslotte werden er nog twee avonden Tiener+ gehouden voor de jeugd ouder dan 14. Het verhaal van Ruth, dat centraal stond, gaf tegelijkertijd een les voor de toekomst mee: werken om te eten.

Voor de VBW in ’s Heerenbroek werd speciaal een band samengesteld (eigen foto)