t.b.v. parkeerdek Buitenhaven
t.b.v. parkeerdek Buitenhaven Maarten van Gemert

Heibedrijf: “Gifdampen mede reden stop werkzaamheden parkeergarage”

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)

KAMPEN – De heiwerkzaamheden voor de realisering van de parkeergarage Buitenhaven zijn niet alleen stilgelegd omdat de trillingswaarden voor de omgeving zijn overschreden. Dat stelt althans Heibedrijf Van Dieren uit IJsselmuiden. Het bedrijf laat bij monde van directeur Harry van Dieren weten dat er ‘schadelijke dampen zijn ontsnapt waardoor drie werknemers gezondheidsklachten kregen’.

Het bedrijf besloot daarom de werkzaamheden te staken. Een woordvoerster van de gemeente Kampen laat echter weten dat het de aannemer was die het werk stillegde en dat dit wel degelijk als reden had de overschreden trillingsnorm. “Dat er werknemers zijn die met klachten kampten was ons tot aan nu (vrijdagmiddag, red) onbekend. We nemen dit uiteraard heel serieus. Om die reden hebben we meteen contact gezocht met de heier en zal er in januari een gesprek plaatsvinden ”, aldus de zegsvrouw.

Volgens Harry van Dieren had er op het terrein van de voormalige gasfabriek goed gesaneerd moeten worden en is dat niet gebeurd. De grond is vervuild en je stuit op resten, zoals de oude historische sluis die is gevonden, waar je als heier dwars doorheen gaat. De stoffen die zijn vrijgekomen zouden volgens projectleider Arno Scheltinga van de projectgroep Arbocatalogus Funderingen van de NVAF zeer goed kankerverwekkend kunnen zijn. Het zou gaan om benzo(a) antacreen en benzo(a) pyreen.

“De concentratie is moeilijk meetbaar, maar meerdere werknemers hebben klachten gekregen. Van Dieren heeft in mijn ogen terecht besloten het heien te staken.”

Kostenbesparing

Scheltinga vermoedt dat kostenbesparing van de opdrachtgever – in dit geval de gemeente – een belangrijke reden is geweest om te volstaan met afgraven van de bovenlaag grond en een doek erover. De heipalen gaan hier alleen dwars doorheen. Scheltinga rekent het de gemeente, als zijnde de formele opdrachtgever, aan dat de grond daaronder vervuild is. “Het gaat wel om mensen uit jouw eigen gemeente.” En verder zegt hij: “Op deze plek heeft nota bene een gasfabriek gestaan. Dan moet je beter weten.”

Volgens Van Dieren zijn de trillingswaarden overschreden door het onderliggende puin. “Daardoor moet je veel harder heien.” Belangrijker dan dat vindt hij echter de gezondheid van zijn personeel. “Ik sta achter hen. Dat drie van mijn personeelsleden, onder wie twee koppensnellers die hoofdpijn kregen, moesten stoppen zegt mij genoeg. Ik wil niet dat zij hier later verdere klachten door krijgen of erger.”

De woordvoerster van de gemeente benadrukt dat alle regels en voorzorgsmaatregelen omtrent zowel het heien als de bodemsanering in acht zijn genomen. Net zoals het effect van de trillingen constant is gemonitord.