Afbeelding

Leges voor kinderopvang in regio Kampen laag

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Het blijkt een trend te zijn voor gemeenten om de leges voor gastouders (kleinschalige professionele kinderopvang in of aan huis) ieder jaar te verhogen of te gaan heffen. In de regio Kampen is hier volgens Bianca Diender van gastouderbureau Tante Vroesh geen sprake van.

Landelijk zijn de leges dit jaar gemiddeld hoger dan in 2016. Deze lasten drukken zwaar op potentiële gastouders. De leges per gemeente lopen uiteen van gratis tot 872 euro per aanvraag van een voorziening voor gastouderopvang en als je een gastouder gaat verhuizen betekent dat je dit opnieuw dient te betalen.

Bianca Diender van gastouderbureau Tante Vroesh werkt voornamelijk in de regio Kampen en geeft aan dat zij gelukkig met geen of lage leges te maken heeft, in tegenstelling tot Kerst Sandburg van gastouderbureau MijnGastouderopvang, dat landelijk actief is. Hij heeft de afgelopen jaren veel bezwaarschriften naar gemeenten verzonden. Dit heeft in een aantal gevallen tot verlaging van de leges geleid, maar gemiddeld genomen worden de leges alleen maar hoger. Dat terwijl de gemeenten bijdragen ontvangen uit het Gemeentefonds voor toezicht en handhaving op de kwaliteit van de kinderopvang. Gemeenten en GGD zijn instellingen zonder winstoogmerk, maar door het heffen van (hoge) leges, ervaren gastouderbureaus en gastouders dat niet zo.

 

Gevolgen

Door het heffen van (hogere) leges, maakt dit de exploitatie van een voorziening voor gastouderopvang steeds duurder. Voor veel ouders is deze vorm van opvang van groot belang, door onder andere flexibele en ruimere opvangtijden die vaak alleen bij deze vorm van kleinschalige kinderopvang mogelijk zijn.

Bianca Diender van Tante Vroesh ziet veel alleenstaande ouders met flexibele en vaak ook nog meerdere banen. Zij doen alle moeite om in hun inkomen te voorzien en de opvang voor de kinderen zo goed mogelijk te organiseren. Daar is de kleinschalige kinderopvang bij een gastouder uitermate geschikt voor. Kerst Sandburg van MijnGastouderopvang herkent dit beeld.

 

Keuze in kinderopvang

Deze vorm van kinderopvang (gastouderopvang) is voor veel gezinnen belangrijk en voor anderen een noodzaak. Ouders hebben soms geen andere keus in kinderopvang dan alleen gastouderopvang. “Gastouders zorgen voor het meest waardevolle ‘bezit’ van ouders en vullen daarmee een belangrijke maatschappelijke rol in”, aldus Kerst Sandburg van MijnGastouderopvang.

“Gastouders zorgen er op een professionele manier voor dat ouders kunnen werken en studeren. Dankzij gastouders kunnen ouders, die geen job van 8 tot 5 hebben en vaak ook flexibel werken, de zorg van hun kinderen met een gerust hart overlaten aan een gastouder. Gastouders zorgen in een veilige en gezonde setting voor een veilige en ontwikkelingsgericht opvang in een huiselijke, kleinschalige omgeving.”

Bianca Diender van gastouderbureau Tante Vroesh is het hier roerend mee eens: “Ouders kiezen bewust voor gastouderopvang vanwege het huiselijke en kleinschalige karakter. Niet voor niets gaan wekelijks vele tienduizenden kinderen naar een gastouder. De stijgende leges schrikken echter steeds meer potentiële gastouders af.”

 

Rol van gastouderbureau

Een gastouder en gastouderbureau dienen beide te voldoen aan de strenge wet- en regelgeving voor kinderopvang. Dit wordt gecontroleerd en bij het advies van goedkeuring door de GGD overgenomen door de Gemeente. Daarna wordt de voorziening voor gastouderopvang in het Landelijk Register Kinderopvang opgenomen. Het gastouderbureau dient gesprekken te voeren met gastouders en ouders, altijd bij het koppelingsgesprek op de opvanglocatie aanwezig te zijn en te zorgen dat de gastouder voldoet en blijft voldoen aan alle wet- en regelgeving.

Daarnaast vervult het gastouderbureau ook de rol van kassier en zorgt dat alle 'papieren' die belangrijk zijn voor het aantonen van de kinderopvangtoeslag voor ouders in orde zijn. Het gastouderbureau heeft een controlerende, adviserende en administratieve verantwoordelijkheid die voor zowel Tante Vroesh als MijnGastouderopvang als vanzelfsprekend is.

 

Tip

Zorg dat je als gastouder en gastouderbureau de aanvraag tot exploitatie van een voorziening voor gastouderopvang pas indient bij de gemeente op het moment dat er een koppeling met ouders is of zit aan te komen. Op deze wijze zorgt een ieder ervoor dat de gemeente en het gastouderbureau niet met onnodig werk en kosten komen te zitten.

 

Actueel overzicht

Het meest actuele legesoverzicht voor gastouders is te vinden op www.mijngastouderopvang.nl/leges.

 

Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 17 uur geleden
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 19 uur geleden
Dudok Quartet Amsterdam
Kampen in teken van muziekfestival 'Dudok Muziekdagen' Algemeen 9 mei, 15:21