Het koor in 1935.
Het koor in 1935.

Chr. Kamper Mannenkoor D.E.V. viert 100e verjaardag

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Niek Teune)

KAMPEN – 2 januari 2017 was voor de koorleden van Christelijk Kamper Mannenkoor Door Eendracht Verbonden een bijzondere dag. Het koor bestond toen namelijk precies honderd jaar. In de jaren ’80 kende men het absolute hoogtepunt met 180 leden. Ook nu leeft het koor, waar leden van heinde en verre bij aangesloten zijn. Om het jubileum te vieren, geeft D.E.V. op 18 februari een jubileumconcert in de Bovenkerk.

In 1917 had Kampen al een mannenkoor, maar de leden moesten aangesloten zijn bij De Nederlandse Hervormde Kerk. Dat gaf de nodige weerstand binnen Kampen, want ook niet-leden wilden graag meezingen. ‘’Een aantal sigarenmakers hebben toen besloten om een van de eerste interkerkelijke mannenkoren van Nederland op te richten. Het nieuwe koor ging de naam ‘Christelijke Zang- en Reciteervereniging Door Eendracht Verbonden’ dragen’’, vertelt voorzitter Wim van den Berg. Dirigent Gerwin van der Plaats licht toe: ‘’Het jonge koor stond onder leiding van dirigent Piet Stege In de eerste jaren werden er ook toneelstukken opgevoerd, zoals bijvoorbeeld ‘Sam en Moot doen aan boksen’. Dirigent Jan Belder heeft in de jaren ’50 het koor definitief afstand van toneel laten doen.

De vader van Van den Berg was in de jaren ’30 al lid van het koor. ‘’Hij werkte bij een sigarenfabriek, waarvan er in die tijd meer dan dertig waren in Kampen. Ze werkten aan lange tafels en als er dan iemand begon te zingen, zong de rest zo mee.’’ ‘’Eigenlijk repeteerden ze dus de hele week’’, lacht Van der Plaats. De officiële repetities vonden plaats in het Kamper Koffiehuis. Met de tijd werd er verhuisd naar ‘Gedenk ‘t Woord’, waar tegenwoordig Evangelische Boekhandel De Rank gevestigd is. Daar werd op de bovenverdieping gezongen door de mannen.

Gesprongen lampen

Dirigent Belder trok Klaas Jan Mulder aan als begeleider op de piano. Toen Belder afscheid nam van D.E.V., heeft hij Mulder gevraagd of hij dirigent wilde worden. ‘’Hij heeft het toen in 1960 voor drie maanden geprobeerd. Zonder verlenging van de proefperiode of een vast contract is het uiteindelijk 48 jaar geworden’’, vertelt Van der Plaats. De repetities vonden ondertussen plaats in de oude ULO, waar tegenover verpleeg- revalidatiecentrum Myosotis nu gevestigd is. Van den Berg herinnert zich nog een anekdote uit die tijd: ‘’In de oude ULO werd soms zo hard gezongen, dat de conciërge elke week een paar gesprongen lampen kon vervangen’’, vertelt hij lachend. Eind jaren ’70 werd de ULO weer ingeruild voor Kerkelijk Centrum Open Hof.

Toen Klaas Jan Mulder als dirigent van D.E.V. begon, was er weinig geestelijk repertoire. Daarom besloot hij om het te arrangeren voor het koor. Het werd een enorm succes. Ook solist Arie van Enk, organist Henk van Putten en tweede dirigent Peter Bos zijn heel belangrijk voor het koor en haar successen geweest. ‘’In 1963 werd ons eerste plaatje opgenomen in de Burgwalkerk’’, zegt bestuurslid Wim van Keulen. ‘’De hele Burgwal moest worden afgezet, zodat er geen ongewenst geluid werd opgenomen.’’ Ook om het feit dat er bij een avondopname in Bolsward een flinke onweersbui om de hoek kwam kijken, kan smakelijk gelachen worden. ‘’Ze moesten daarom uren wachten en hebben allerlei worsten bij een slager gekocht. Mijn vader kwam pas de volgende ochtend thuis en kon direct weer door naar zijn werk met een pakketje brood’’, aldus Van den Berg.

Diamant

Gerwin van der Plaats volgde in januari 2009 Klaas Jan Mulder op, die wegens ziekte zijn taak als dirigent neer moest leggen. Mulder overleed op 1 november 2008. Van der Plaats ervaarde het als een zware erfenis. ‘’Het was erg moeilijk om het over te nemen. Ik twijfelde aan mijzelf. Mensen willen in mij graag een tweede Mulder zien, maar dat kan niet. Ik ben een ander persoon. En de koorsamenstelling verandert ook met de tijd. Gelukkig is het geluid van D.E.V. nog steeds herkenbaar voor de luisteraars. Ik doe mijn uiterste best om de Kamper klank mooi homogeen te houden. Het is graven naar een diamant.’’

Het nu 95 mannen tellende koor hoopt op 18 februari het jubileum te vieren met een jubileumconcert in de Bovenkerk. Om 19.30 uur gaat het concert van start. Kaarten zijn verkrijgbaar voor 10 euro aan de kerk voor mensen van 16 jaar en ouder. In de voorverkoop kunnen kaarten voor 7,50 euro aangeschaft worden bij Evangelische Boekhandel De Rank, Oudestraat 17 in Kampen of bij Kaashuis ’t Volle Pond, Hogehuisstraat 13 te IJsselmuiden. ‘’We zullen die avond ondersteund worden door de beroemde Schotse violist Michael Foyle, wiens voorvader bij de oprichting van D.E.V. is betrokken geweest. Ook sopraan Clara de Vries, dwarsfluitiste Krista van den Esker, hoboïste Evelien Heuvelmans, organist Marco den Toom en baritons Jan Loosman en Arie van Enk zullen van de partij zijn. De leiding zal in handen liggen van dirigent Gerwin van der Plaats’’, aldus Van den Berg. Bij het concert zullen oude beelden van vroeger worden getoond en men krijgt bij het uitgaan een gratis glossy over de historie van het koor. Er zal van de laatste vier dirigenten muziek gezongen worden.