Afbeelding

Twee jaar cel geëist in steekpartij tussen verkopers daklozenkrant

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een hoog opgelopen conflict tussen een Bulgaarse en Roemeense verkoper van straatkranten leidde in november tot een steekpartij in de Lelystraat. De verdachte Roemeen hoorde dinsdag 2 jaar cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

De 50-jarige Radu R. ging die ochtend naar de Bulgaar toe om hem 50 euro te geven. Hij was hem meer verschuldigd, maar kon op dat moment niet meer betalen. De Bulgaar bedreigde hem vervolgens met een mes, zei R. via de tolk tegen de rechters. “Hij trok een mes en zou mijn nek eraf snijden.” Daarop rende hij terug naar zijn bestelbusje, pakte zijn eigen mes en stak de Bulgaar neer. “Waar ik hem geraakt heb, weet ik niet.” Volgens het Openbaar Ministerie was de wond potentieel dodelijk. Het mes drong echter niet ver het lichaam binnen. Toch zag de officier van justitie er een poging tot doodslag in. Waarom rende u niet weg, vroeg een van de rechters. “Ik stond op vijf meter afstand van hem. Ik was bang en kon niet wegkomen”, reageerde R. Hij bevestigde dat het mes dat de politie later op straat vond, van hem was.

De steekpartij vond 's ochtends plaats. Er waren veel getuigen bij. Geen van hen had gezien dat de Bulgaar een mes trok. Ze zagen allemaal dat alleen de Roemeen een wapen bij zich droeg. De verdachte woont in Duitsland maar is verkoper van daklozenkranten in Kampen. Hij betaalde de Bulgaar wekelijks 150 euro, waarvoor werd niet duidelijk in de zaak. Volgens een andere getuige, waarschijnlijk een familielid van hem, wilde zijn zoon bij de betreffende supermarkt kranten verkopen en ging de ruzie daarover. Als hij zijn straf heeft uitgezeten, verlaat hij Nederland omdat hij de wraak van het slachtoffer vreest. De Roemeen heeft spijt van het gebeuren. Maar had de politie ingegrepen bij eerdere ruzies, dan had hij dinsdag niet in de rechtszaal gezeten. De man zit sinds 19 november vast. Vonnis over veertien dagen.