Landstede gaat voor duurzaamheid alle gebouwen worden indien mogelijk voorzien van zonnepanelen.
Landstede gaat voor duurzaamheid alle gebouwen worden indien mogelijk voorzien van zonnepanelen. FOTO: Frans Paalman Zwolle

TalentStad eerste school in reeks Landstede VO-scholen met zonnepanelen

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - De Landstede Groep stelt de daken van twaalf schoolgebouwen beschikbaar voor een grote hoeveelheid zonnepanelen. Zonnegilde B.V. uit Kampen voorziet de gebouwen met behulp van de Provincie Overijssel en SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energie) van zonnepanelen.

Het gaat in totaal om maar liefst 10.740 zonnepanelen. Het project begint in Zwolle met het gebouw van TalentStad Beroepscollege aan de Blaloweg in Zwolle, dat momenteel een metamorfose ondergaat en onlangs is voorzien van 1500 zonnepanelen. De gemeente Zwolle is eigenaar van het TalentStad-gebouw. Op woensdag 1 maart hebben Landstede bestuursvoorzitter Theo Rietkerk en directeur Zonnegilde BV Gerard de Ruiter, in het bijzijn van wethouder duurzaamheid Filip van As en teamleider TalentStad Rebecca Baars de overeenkomst. Dat doen zij op het dak van TalentStad aan de Blaloweg.

Energiefonds

Landstede Groep en Zonnegilde zijn al langer in gesprek over duurzame energie met behulp van zonnepanelen. "Met behulp van SDE Subsidie en het Energiefonds Overijssel kunnen we nu van start gaan", zegt directeur Gerard de Ruiter van Zonnegilde B.V. Op de twaalf scholen die vallen onder Landstede Groep worden zonnepanelen gelegd. Landstede stelt de daken beschikbaar en over vijftien jaar, wanneer de SDE-subsidie is afgelopen, worden de zonnepaneelconstructies om niet overgedragen. Dan gaan ze nog wel een jaar of tien, twaalf mee.

De samenwerking met Landstede Groep is een van de grotere projecten van Zonnegilde. "Het gaat om grotere en kleinere scholen in Zwolle, Harderwijk, Dronten, Wezep en Zwartsluis. Eerst wordt de status van de huidige dakbedekking en stroomvoorzieningen gecontroleerd. Waar nodig worden de daken constructief aangepast en zullen netwerkverzwaringen plaatsvinden. Vervolgens gaan we de zonnepanelen installeren. We zijn alleen op het dak bezig, de scholen ondervinden verder geen overlast."

Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 6 uur geleden
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 8 uur geleden
Dudok Quartet Amsterdam
Kampen in teken van muziekfestival 'Dudok Muziekdagen' Algemeen 9 mei, 15:21