DEGRADATIE DOS KORFBAL

· leestijd 3 minuten Cultuur

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman zijn gedegradeerd naar de Eerste Klasse. Op de slotdag van de zaalcompetitie had het team van Jan Wiegers punten moeten pakken om alles in eigen hand te houden. Tegen het sterke HKV / Ons Eibernest was dat niet mogelijk. De Haagse ploeg won verdiend met 24-29.

Het was een knotsgekke zaalcompetitie in de Overgangsklasse C. Na vorig weekend konden nog zes ploegen op de laatste dag van de competitie degraderen. Omdat HKV / Ons Eibernest afgelopen dinsdag haar inhaalwedstrijd bij Sporting Trigon won, waren de Hagenezen ook veilig. DOS stond met BEP en Fiks onderaan. Er waren vier scenario’s mogelijk voor DOS. Er was sprake van directe handhaving, er moest nog een beslissingswedstrijd gespeeld worden voor directe handhaving, DOS was direct gedegradeerd of de geelzwarte formatie moest eerst een nacompetitie spelen om nog een beslissingsduel af te dwingen.

Toen voor de wedstrijd bekend werd dat stadsgenoot Wit-Blauw ’s middags van Fiks had verloren, was nog duidelijker dat DOS het op eigen kracht moest doen. Tegelijk met DOS werd de wedstrijd BEP - ZKV gespeeld, de andere wedstrijd die voor DOS van belang was.

HKV / Ons Eibernest speelde zich dus afgelopen dinsdag pas veilig en dat was vooraf door niemand zo ingeschat. Deze Haagse ploeg met het roemruchte verleden van zeven gewonnen Europacups had eigenlijk met die andere Haagse grootmacht, Die Haghe, moeten strijden om de titel. Maar de groen-gelen speelden een wisselvallig seizoen.

Wie had gedacht dat HKV / Ons Eibernest er tegen DOS met de pet naar zou gooien, kwam bedrogen uit. “Dat hoort ook niet,” zei Jan Wiegers na afloop, “iedere ploeg hoort haar sportieve plicht te doen. Je geeft geen wedstrijden cadeau, want dan is altijd een ander team de dupe. Je hoort het op eigen kracht te doen. En tegen deze tegenstander was onze kracht niet goed genoeg. We hebben het niet afgelopen zaterdag laten liggen, maar in andere wedstrijden.”

DOS was qua korfbal zeker niet de minste in deze klasse. Aanvallend deed de ploeg het uitstekend. Scoorde het vorig zaalseizoen 288 keer, dit jaar kwam men tot 345 treffers. Alleen de beide Haagse ploegen scoorden vaker. DOS speelde dit zaalseizoen een dynamisch spel in het aanvalsvak. Een hoog looptempo gekoppeld aan snelle passing. Dat houdt risico’s in, omdat balverlies op de loer ligt. Door het hoge looptempo moet de passing heel nauwkeurig zijn. “We leden daardoor ook af en toe teveel balverlies, waardoor we verdedigend ook de nodige ballen om de oren kregen,” analyseert Wiegers.

DOS moest 369 keer slikken, tegenover 311 keer vorig seizoen. Alleen Wit-Blauw en BEP kregen meer doelpunten tegen.

Eindigde DOS vorig jaar met een doelsaldo van min 23 op de vierde plaats, dit jaar was een saldo van min 24 genoeg voor degradatie.

DOS startte tegen HKV / Ons Eibernest sterk. Na zes minuten stond het 6-2 en groeide de hoop in de harten van de vele supporters in een volle sporthal De Reeve. Acht tegentreffers in negen minuten tijd kantelden de score naar 6-10. DOS knokte zich echter terug in de wedstrijd en achterhaalde HKV / OE bij 10-10. Bij rust stond het 10-11.

In de tweede helft stond DOS steeds aan de verkeerde kant van de score. De ploeg werkte hard, maar had soms moeite om het schot te pakken binnen de 25 seconden van de schotklok. De Haagse verdediging heerste bij vlagen, waardoor het lang niet altijd lukte om de juiste mensen van DOS aan schot te krijgen. Via 16-19 ging het naar de 24-29 eindstand.

“Het is nu zaak deze tik te verwerken, maar laten we eerlijk zijn. Het blijft sport en andere zaken in het leven zijn belangrijker,” relativeerde Wiegers na afloop, “de gradatie is niet leuke en dit team hoort gewoon in de Overgangsklasse thuis. Niet voor niets staat DOS al meer dan tien jaar achter elkaar op dit niveau te ballen. Maar er zit ook een piepklein lichtpuntje aan degradatie. We hoeven nu niet meer op zaterdagavond helemaal naar Leiden of Den Haag voor een wedstrijdje korfbal. En dat is ook wel een keer lekker. Maar ja, de schotklok zullen we missen.”

Wiegers had nog een apart woord van dank voor de DOS-supporters: “Wat een kracht is dat binnen deze club. Zoveel mensen die ons ondersteunen en die zoveel sfeer weten te maken. Als ze dat volgend jaar ook doen, zal de ploeg dat gaan belonen met goede prestaties.”

Doelpunten DOS: Matthijs Bastiaan en Camiel van Keulen 5x, Iris van Bruggen en Linda van Keulen 4x, Chermène Toebast en Esther Hamberg 2x, André Beens en Daniel Lewerissa 1x