Getijdenboek Geert Grote (ca. 1470)
Getijdenboek Geert Grote (ca. 1470)

Hanze en Moderne Devotie wandelen samen op

Cultuur

KAMPEN – Tijdens de Internationale Hanzedagen worden er rondleidingen verzorgd over de relatie Moderne Devotie en Hanze. Zowel de Hanzebeweging als de Moderne Devotie Beweging hadden Noord West Europa als verspreidingsgebied.

Bijna alle grote kloosters van de Moderne Devotie lagen langs Hanze routes. Tegelijk waren de geloofsgemeenschappen belangrijke klanten voor de Hanzebeweging. Zij zorgden voor handel in linnen, wol, bier, groente, fruit, graan, vee, kunstwerken, geschriften en stenen. De Moderne Devotie was toen de snelst groeiende beweging in Europa.

De stad Kampen is sterk beïnvloed door de Hanze en Moderne Devotie. Daar is volgens de organisatie nog veel van terug te zien. Daarom organiseert de Moderne Devotie Beweging, in samenwerking met de Stichting Thomas a Kempis, daarover rondleidingen. Vanwege de vele raakvlakken tussen de Hanze en Moderne Devotie is besloten om samen op te wandelen en beide bewegingen aanbod te laten komen. Moderne Devotie en Hanze stammen uit dezelfde periode en zijn allebei sterk gericht op samenwerking, verbinding en gemeenschap.

De rondleidingen starten bij de Info Kiosk op het van Heutzsplein en starten op vrijdag, zaterdag en zondag om 11.30, 13.30 en 15.30 uur.