Afbeelding
Aangeleverd

Roeimarathon van Zutphen naar Kampen

Sport

KAMPEN - Tijdens de Hanzedagen vindt een bijzonder evenement voor een groot deel plaats buiten de stad Kampen. Op zaterdag 17 juni organiseert Kamper roeivereniging De IJssel een roeimarathon met als thema ‘Water verbindt’.

Met 20 boten en 120 roeiers van roeiverenigingen uit de Hanzesteden aan de IJssel, wordt met deze tocht de verbondenheid van die steden tot uitdrukking gebracht, zoals het in vroegere tijden tijdens het Hanzeverbond ook moet zijn geweest.

Waar eeuwen geleden Koggen over de IJssel voeren met bier, boter en haring gaan dan roeiboten de zelfde weg bevaren met roeiers als ‘vracht’. Leden van de roeiverenigingen Isala (Zutphen), Daventria (Deventer), ZRZV (Zwolle) en De IJssel (Kampen) roeien op zaterdag vanaf Zutphen over de IJssel naar Kampen, een afstand van 68 kilometer.

De start is om 08.00 uur en als alles volgens plan verloopt komen de boten om 16.00 uur Kampen binnenvaren, waar ze met muziek worden onthaald. Nadat de roeiers zich hebben laten zien aan het talrijke publiek worden boten en roeiers ontvangen bij de accommodatie van de Kamper roeivereniging aan het Ganzendiep. Met een stevige roeiersmaaltijd wordt de dag hier feestelijk afgesloten.

Om dit evenement mogelijk te maken heeft De IJssel tijdens de onlangs gehouden ‘Tohopesate’ overeenkomsten gesloten met Van Lente catering en Johns Wear. Ook Pankra en Terpstra Hypotheken ondersteunen dit bijzondere onderdeel van de Hanzedagen.