Afbeelding

Deltasteur zwemselectie opent sterk in Dedemsvaart

· leestijd 2 minuten Sport

De laat geplande zomervakantie in regio Noord zorgt voor een korte voorbereiding richting het nieuwe seizoen voor de zwemselectie van Deltasteur. Over twee weken staat de eerste landelijke competitiewedstrijd al voor de deur dus testte de zwemploeg zich in Dedemsvaart bij een limietwedstrijd. Het programma was zeer uitdagend voor de zwemmers, omdat er in een heel hoog tempo achter elkaar gezwommen moest worden. Dat dit niet ideaal was bleek vooral bij de oudere zwemmers; de tweede en soms derde afstand werden dan ook vooral beschouwd als luxe training. Desalniettemin eindigden meer dan de helft van de individuele starts in een pr.

De jongens 2005 en meisjes 2006 zijn voor het eerste dit jaar ‘junior’. Zij zwommen allemaal één of meerdere pr’s. De jongste groep zwemmers past zich razendsnel aan en dat belooft veel voor de toekomst. Yanieck Frijstein zwom meteen in zijn eerste jaar een limiet voor de NK voor Junioren en Jeugd (NJJK). Op de 100m schoolslag stond de klok stil op 1.22.76. en dat was drie seconden onder zijn pr. Thijs ten Koppel zwom een fraaie 1.17.26 op de 100m rugcrawl en Hielke-Jan Penninkhof zwom 1.12.91 op de 100m borstcrawl. Dit was onder de limiet voor de Overijsselse Kampioenschappen maar helaas startte hij te vroeg. Bij de meisjes 2006 viel de tijd van Eline van Unen op bij de 100m schoolslag, met 1.37.42 (pr) plaatste zij zich voor de Overijsselse Kampioenschappen. Julia v/d Bosch ging 6 seconden onder haar pr op de 100m rc: 1.24.06. Sanne van ’t Oever (vijf seconden pr op de 100m schoolslag), Lisette Wezenberg (tweeënhalve seconde pr op de 100m schoolslag) en Carmen van der Laan (twee seconden pr op de 100m borstcrawl) deden het dus erg goed.

Bij de oudere junioren zwommen Demi Westendorp en Senna Geerdink beide driemaal een pr en Monica Faber zwom naar een pr op haar beide starts. Dat alles binnen een uur. Senna lijkt haar draai na een jaar problemen met haar voet weer gevonden te hebben en dat bleek voornamelijk op de 100m borstcrawl. Haar pr van 1.11.82 dateert van juni 2016 en kwam sindsdien niet meer in beeld. Bij de seizoensopening van dit jaar stond de klok stil op 1.09.28. Kylian Heederik en Quinn Heederik hadden deze week een griepje onder de leden. Helaas konden de mannen geen pr’s noteren, toch mocht onder andere de 1.10.57 van Kylian op de 100m schoolslag er zeker zijn. Ook Quinn bleef maar enkele tienden steken boven zijn pr.

De Jeugd en Senioren hadden een net zo snel programma als de Junioren. Zij kwamen in het tweede deel van de wedstrijd aan bod. De dames Naomi Hofsink, Annet van Stratum, Marit Boxum en Maaike Doornwaard moesten in korte tijd drie keer aan de bak op verschillende estafettes. Zij lieten prima races zien en eindigden eenmaal eerste en tweemaal tweede. Op hun vierde nummer, maar dan individueel, lieten zij ook goede races zien maar de koek was wel op en pr’s bleven dan ook uit. Verassingen kwamen op naam van Kristian Kiers en Ruth Vahl. Beide mannen gingen sneller dan ooit op de 100m schoolslag en Ruth nadert in een hoog tempo de minuutgrens op de 100m borstcrawl. Nog een kleine halve seconde is hij verwijderd na een forse sprong naar 1.00.46. Kristian ging vijf seconden sneller dan ooit op de 100m schoolslag (1.24.50). Milou ten Koppel zwom op haar eerste nummer in een goede techniek naar een mooie pr van 1.24.30 op de 100m schoolslag. De 100m rugcrawl en borstcrawl volgden voor haar te snel op. Dat gold ook voor Manon de Man die na haar goede 100m rugcrawl geen potten kon breken op de 100m borstcrawl. Als laatste kon er een mooie pr worden genoteerd voor Tessa Maat op de 100m borstcrawl. Met 1.11.89 dook zij voor het eerst onder de 1.12.

Volgende week starten er twee ploegen van vier en vijf zwemmers op de NK estafette en een week later volgt voor de gehele zwemselectie de eerste competitiewedstrijden.

Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 7 uur geleden
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 10 uur geleden
Dudok Quartet Amsterdam
Kampen in teken van muziekfestival 'Dudok Muziekdagen' Algemeen 9 mei, 15:21