Afbeelding

Geen bijval voor koopzondagplannen D66

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Koopzondagen en Kampen. Ze lijken nog ver van elkaar verwijderd. Een kilometertje of 15, minstens. Want wie op zondag boodschappen wil doen, zal wat de Kamper politiek betreft toch uit moeten wijken naar buurgemeentes als Dronten of Zwolle. Een overgrote meerderheid van de commissie sprak zich woensdagavond uit tegen het voorstel van D66 voor beperkte koopzondagen.

En het waren zeker niet alleen de christelijke partijen die op zondag het geld niet willen zien rollen. Slechts de PvdA, GroenLinks en D66 toonden zich enthousiast. Dat levert bij stemming in de raad 4 van de 31 zetels op. De christelijke partijen hebben samen zeventien zetels, al ruim genoeg om de plannen tegen te houden, maar ook de SP, GBK en VVD zijn tegen. De eerste om de ondernemers te beschermen. De laatste om het coalitieakkoord niet te dwarsbomen.
Het initiatiefvoorstel van D66 wil volgens de partij tegemoetkomen aan de grote groep burgers en ondernemers die verruiming van de zondagsopeningstijden willen. De partij wil wel waarborgen dat de zondagse kerkgang onbelemmerd kan plaatsvinden. Wat D66 betreft zouden alleen supermarkten en andere winkels die levensmiddelen verkopen voortaan van 13.00 tot 19.00 uur hun winkels mogen openen.
De discussie over de koopzondag ontstond toen D66 tijdens afgelopen raadsvergadering aan burgemeester Bort Koelewijn vroeg of de winkels in Kampen eenmalig op zondag open mochten. Zodat Kampenaren op Oudjaarsdag, een zondag, oliebollen konden kopen. Koelewijn stelde dat er geen reden was om de afspraken uit het coalitieakkoord te negeren, maar dat het D66 vrijstond een innitiatiefvoorstel in te dienen. Dat voorstel blijkt nu vrijwel kansloos.