Afbeelding

Stijging afvalstoffenheffing blijft beperkt in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het college van Burgemeester en Wethouders informeert de gemeenteraad over de recente ontwikkelingen van afvalscheiding en de afvalstoffenheffing 2018. De belangrijkste punten gaan over het succes van afval scheiden en de opbouw van de nieuwe afvalstoffenheffing.

Kampen scheidt haar afval goed
Afvalscheiding is nodig om bij te dragen aan een duurzame samenleving. De landelijke doelstelling is om 75 procent van het afval in 2020 te scheiden. In Kampen wordt dit doel naar verwachting dit jaar al behaald. Dit is het resultaat van tal van maatregelen, vastgelegd in het Grondstoffenbeleidsplan 2013–2017. Daarbij ligt de nadruk op het inzamelen van grondstoffen als oud papier, groente-, fruit- en tuinafval (gft), plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) en glas en op het ontmoedigen van restafval. Zo worden pmd en gft gratis en ook vaker dan voorheen ingezameld. Restafval is juist duurder geworden.

Sinds 2015 wordt bovendien gewerkt aan het ondergronds brengen van restafvalcontainers om inwoners meer bewust te maken van afvalscheiding. Dit project wordt halverwege volgend jaar afgerond.

Afvalstoffenheffing Kampen wederom laag, ondanks stijging kosten
Het succes van goede afvalscheiding heeft wel tot gevolg dat de opbrengsten teruglopen: het aantal stortingen op de restafvalcontainers is minder dan begroot. Bovendien zitten er voor de gemeente wel degelijk kosten aan bijvoorbeeld de voor inwoners gratis gft-inzameling. Daarnaast zijn er allerlei landelijke ontwikkelingen die het tarief van de afvalstoffenheffing onder druk zetten. De belangrijkste zijn de hogere kosten en lagere opbrengsten van pmd-inzameling en de invoering van een verbrandingsbelasting door het Rijk.

Ondanks deze vooral externe factoren is Kampen erin geslaagd de gevolgen voor de inwoners te beperken. De gemiddelde afvalstoffenheffing gaat -na jaren van dalingen- volgend jaar stijgen met gemiddeld 8% van € 181,00 naar € 195,40. Ondanks deze stijging behoort Kampen nog altijd tot de gemeenten in Nederland met een lage afvalstoffenheffing en zelfs tot de laagste in haar stedelijkheidsklasse 3.