Afbeelding

Waterschappen Noordoost-Nederland verlengen samenwerking bestrijding muskus- en beverratten

Algemeen

REGIO - Tijdens het bestuurlijk overleg van de waterschappen in Noordoost-Nederland op 23 november 2017 werd de nieuwe overeenkomst bestrijding muskus- en beverratten ondertekend. De handtekeningen werden gezet door bestuursleden van de samenwerkende waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s, Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta.

In 2002 werd de bestrijdingstaak van de muskus- en beverratten door de provincies Drenthe en Overijssel overgeheveld naar de toenmalige 6 waterschappen in deze provincies.

Deze waterschappen: Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s, Reest en Wieden, Groot Salland, Velt en Vecht en Regge en Dinkel besloten om de bestrijding gezamenlijk aan te pakken in Noordoost-Nederland.

Er werd een coördinator aangesteld die overkoepelend voor de 6 waterschappen werkt.

In 2011 werd door wijziging van de Waterwet de bestrijdingstaak overgeheveld van de provincies naar de waterschappen. Hierbij werd de provincie Groningen toegevoegd bij Noordoost-Nederland.

In 2012 werd de samenwerkingsovereenkomst gecontinueerd. Deze overeenkomst loopt nu af. Na evaluatie is door de huidige 4 waterschappen besloten om de samenwerking met 5 jaar te verlengen met een tussentijdse evaluatie in 2019. Deze overeenkomst geldt vanaf 23 november 2017 en loopt tot 23 november 2022.

Muskus- en beverratten
De (oostelijke) waterschappen hebben een wettelijke taak om de muskus-en beverratten te bestrijden om de waterveiligheid en de volksgezondheid te bewaken. We vangen muskus- en beverratten, omdat zij gangen en holen graven in bijvoorbeeld dijken en taluds. Hierdoor verzwakt een dijk en kan deze (deels) instorten. Met als gevolg een mogelijke overstroming.