Afbeelding
Tennekes

’s-Heerenbroek heeft officieus FIFA-gecertificeerd kunstgrasveld

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

’S-HEERENBROEK – Bij voetbalvereniging ’s-Heerenbroek is vrijdagavond het kunstgrastrainingsveld geopend. ’s-Heerenbroek-voorzitter Piet van der Sluis, wethouder Geert Meijering en operationeel directeur Gerrit van Weeghel van Greenfields namen de officiële opening van het veld, volgens Van Weeghel een van de beste kunstgrasvelden in de regio, voor hun rekening.

Er kwam nogal wat bij kijken voordat de mensen in ’s-Heerenbroek eindelijk konden voetballen op kunstgras. Aanvankelijk was de gemeente Kampen helemaal niet van plan om geld uit te trekken voor kunstgras in ’s-Heerenbroek. Maar de staat van het trainingsveld werd steeds slechter. Het veld begon steeds meer te lijken op een varkenstrog.

Op 29 april 2015 kwam het D1-team van ’s-Heerenbroek met een ludieke actie die ogen opende van Geert Meijering. De wethouder kreeg een fotoboek overhandigd met fraaie plaatjes van jeugdspelers op het trainingsveld met allerlei water gerelateerde spulletjes. De prachtige speech van een jeugdspeler richting de wethouder deed de rest. “Ik moet 25 minuten fietsen om bij het voetbal te komen. Toen realiseerde ik me ineens dat ik verkeerde kleren bij me had. Ik was mijn zwemkleding vergeten. Mijn moeder was blij. Zij hoefde mijn kloffie niet uit te wassen.”

De boodschap kwam over en in juni 2016 stond in de perspectiefnota van de gemeente te lezen dat ’s-Heerenbroek kunstgras zou krijgen. Niets leek de snelle komst van kunstgras nog in de weg te kunnen staan, totdat de discussie over de gezondheidsrisico’s over rubbergranulaat op gang kwam. Dat leverde flinke vertraging op. Uiteindelijk pakte dit voor ’s-Heerenbroek heel gunstig uit. Via Gerrit van Weeghel van Greenfields kreeg Piet van der Sluis te horen dat het veld van Heracles Almelo eruit moest. Het kunstgranulaat werd eruit gehaald, maar het was niet meer voldoende voor een volledig veld. Maar wel voor het kleinere kunstgrasveld van ’s-Heerenbroek. Ook het shock pad en de vormlaag (voor de vering) werd overgenomen.

Daarmee heeft ’s-Heerenbroek een voor een amateurvereniging uniek kunstgrasveld. “Het kunststofrubber op dit veld wordt niet meer gemaakt. Het is veel te duur, tien keer zo duur als zwarte rubber. Maar wel echte topkwaliteit. Dit veld is eigenlijk FIFA-gecertificeerd. Het is niet gekeurd, omdat het te klein is, maar dit veld haalt alle waarden met gemak”, aldus Van Weeghel van Greenfiels. Voorzitter Piet van der Sluis stipte de kwaliteit van het veld ook al even aan tijdens zijn speech. “Als je over het veld loopt, is het net alsof je over een luchtbed loopt.” Bij Van der Sluis overheerste een gevoel van trots. “Ik ben zo machtig trots op alle vrijwilligers. En op alle plaatselijke en regionale bedrijven die ons belangeloos hebben geholpen.”