Afbeelding
Fred Sollie

Nieuwe expositie in Ikonenmuseum

Algemeen

KAMPEN – In het Ikonenmuseum wordt zaterdag 16 december om 14.00 uur een nieuwe expositie geopend. De expositie draagt de titel ‘Met andere ogen: Een nieuw perspectief op hedendaagse Orthodoxie' en is een initiatief van het Institute for the Academic Study of Eastern Christianity (Vrije Universiteit Amsterdam).

De tentoonstelling biedt volgens het museum een bijzondere kijk op de opleving van religieuze uitingen die in Rusland sinds de val van de Sovjet-Unie, plaats vinden. Er worden twee verschillende traditionele vormen van oosterse orthodoxie getoond, bedevaart en ikonen, gezien door de ogen van de Britse fotografe Sandra Reddin en de Servische ikonenschilder Borislav Prodanovic.

Sandra Reddin
Sinds 2008 heeft Sandra Reddin deelgenomen aan bedevaarten door heel Rusland. Zij heeft de dynamiek vastgelegd in haar foto's, die volgens het museum ‘een unieke kijk bieden op de diversiteit en vooral ook de menselijke kant van bedevaart.’

Borislav Prodanovic
De theoloog, musicus en ikonenschilder Borislav Prodanovic brengt in zijn ikonen de traditie en moderniteit bijeen, zoekend naar nieuwe uitdrukkingsvormen voor de orthodoxe spiritualiteit. Eenvoud en subtiele kleuren, vernieuwende elementen binnen de sterke traditie van het ikonen schilderen, kenmerken volgens het museum zijn werk.

De tentoonstelling is te zien in de Timmertoren, onderdeel van het museum, en voor het publiek toegankelijk vanaf dinsdag 19 december.