Afbeelding
In een eigen haven krijgt Betonson zand en grind aangeleverd (foto: Maarten van Gemert)

Duurzaam Haatland: Betonson - Logistieke keuze Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
Duurzaamheid is niet de eerste associatie die men zal krijgen bij de productie van betonvloeren. Betonson noemt het thema niettemin op de voorpagina van de website. Duurzaamheid is één van de vier speerpunten binnen MVO. Jack Wirken, commercieel directeur, weet de meerdere facetten van duurzaamheid binnen Betonson goed te duiden. Als productlocatie heeft de overkoepelende Van Nieuwpoort Groep voor Kampen gekozen. Een logistieke en tegelijkertijd duurzame keuze.

Centrale ligging

Betonson Prefab is een ”totaalleverancier van systeemvloeren voor begane grond-, verdiepings- en dakvloeren voor woning- en utiliteitsbouw”. De wortels van het bedrijf liggen in het Brabantse Son. Na de oprichting in 1970 werd het in 1996 onderdeel van de Van Nieuwpoortgroep in Gouda. Deze groep van bedrijven is opgebouwd rond een Gouds familiebedrijf dat is gespecialiseerd in zand en grind. Betonson is een voormalig bedrijf van DSM (De Staatsmijnen) en de productlocatie in Kampen bestaat sinds 1988. De Van Nieuwpoortgroep wilde één centrale productielocatie en koos ervoor om Son te laten vallen. Kampen is centraal gelegen en binnen een radius van 120km wordt een groot deel van Nederland bestreken. Interessanter nog is de ligging aan de IJssel. Dit is een welkome aanvoerroute voor zand en grind. Het 21ha grote terrein van Betonson kent een eigen haven en laad- en losinstallatie.

Voor de productie van beton is veel grind benodigd (foto: Maarten van Gemert)


Nieuwe aanpak
Nadat Son opgeheven was als locatie, is in 2012 een nieuwe fabriek gebouwd op Haatland. Op 1 april werd de eerste paal geslagen en op 1 oktober startte de productie in de nieuwe breedplaatfabriek. Als nieuwe methode werd gekozen om de vloeren, met de gewenste wapening, in mallen te storten waarmee klantgerichter en duurzamer geproduceerd kan worden. De productie kan beter afgestemd worden op de gewenste specificaties en bij de oude methode, die nog wel wordt gehanteerd bij de buren van VBI Beton, worden de vloeren met staaldraden op een lange baan van 130m gegoten. De kop en de staart vormen dan een verlies. Naast deze afvalbesparing is een belangrijk duurzaam aspect van de nieuwe fabriek het dak dat helemaal bekleed is met wit (zonnewarmte-absorberend) EPDM. Over een oppervlakte van 1200m2 staan collectoren waarin water wordt opgewarmd door de zon. Door 650 holle heipalen vindt warmtewisseling plaats en zo worden kantoor, fabriek en droogkamer verwarmd.

Hergebruik water
Op het terrein is een groot bassin aanwezig waarin water wordt opgevangen. Dat water wordt vervolgens voor de betonproductie (her)gebruikt. Betonson is hiervoor gecertificeerd en het proces voldoet aan de Kiwa-norm 7307. Een ander certificaat, sinds 2013, dat duurzaamheid bevordert, is de ISO-norm 14001, waaraan het milieumanagementsysteem voldoet. De nieuwe breedplaatfabriek is gasloos maar de andere twee, kleinere, fabrieken op het terrein niet. Ook qua stroomverbruik is het geheel niet klimaatneutraal. De collectoren zijn niet bedoeld voor zonne-energie. De investering voor die zonnepanelen laat nog op zich wachten. Sinds 2010 wordt een zogenaamde CO2 voetafdruk opgesteld. Daarmee wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel CO2 uitgestoten wordt waarna dit met maatregelen gereduceerd kan worden. De aanvoer van grondstoffen over de IJssel draagt hieraan bij. Evenals een efficiënte logistiek waarbij Kampen geografisch punten scoort. Zo bezien zou strikt genomen de naam Betonson omgezet kunnen worden in Betonkampen.

Een mal voor de nieuwe productieproces (foto: Maarten van Gemert)

Lees ook de eerdere delen in de serie Duurzaam Haatland.