Afbeelding
Tennekes

Gedreven stadsambassadeur blikt terug op 28 jaar gemeentepolitiek

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Als er één Kampenaar ambassadeur van de stad genoemd kan worden, dan is het Cor Adema wel. Al jaren promoot hij de stad aan toeristen tijdens een van zijn rondleidingen. Hij haalde Thea Beckman over om Kampen het decor van haar boeken te maken. Hij maakte zich samen met Bart Oost hard voor de restauratie van oude muurreclames, zette zich in voor Lichtstad Kampen. Al sinds 1978 zit hij in de gemeenteraad, waar hij zich ook vaak hard maakt voor historisch Kampen, maar na aanstaande verkiezingen keert hij niet terug. Tijd voor een korte terugblik.

Gevraagd naar de plek waar hij de foto voor dit artikel wilde maken, hoefde Cor niet lang na te denken. “Dan graag het stadsfront met op de achtergrond twee iconen van de stad, de Nieuwe Toren en Buitenkerk.” Als raadslid en wethouder heeft Cor zich volop ingezet voor historisch Kampen en met name voor deze monumenten. Hij blikt met genoegen terug op de restauratie van deze twee parels van de stad als twee onbetwiste hoogtepunten uit zijn politieke leven.

Bonte knager

De Nieuwe Toren is al weer enkele jaren het vanzelfsprekende middelpunt van ons prachtige stadsfront, maar zo’n tien jaar geleden, was de toekomst van de 65 meter hoge toren allerminst zeker. De bonte knaagkever, zag een feestmaal in de houten constructie van de lantaarn en deed zijn naam eer aan, met grote schade tot gevolg. Er was hard geld nodig om de toren te restaureren, maar dat was er niet.

Het was de periode dat Adema dikwijls getooid met excentrieke hoed wethouder was in het college van burgemeester en wethouders. Nadat de coalitie uiteengevallen was, krijg Adema het wethouderschap en de portefeuille Monumentenzorg. “Al snel hing ik aan de telefoon om CDA-kamerlid Eddy van Hijum ertoe te bewegen zich in te zetten voor de Kamper toren”, aldus Cor. “Met succes. De Nieuwe Toren belandde mede dankzij de Lobby van Van Hijum op een lijstje van 23 monumenten die geld kregen voor restauratie.”

Een spectaculaire operatie volgde. De volledige 17,5 meter hoge lantaarn van de Nieuwe Toren werd met een hijskraan naar beneden getild ter restauratie. In 2011 was de restauratie afgerond en werd het carillon van de trots van Kampen weer in gebruik genomen.

Buitenkerk

Aangemoedigd door dit succes besloot Cor dat ook de Buitenkerk aangepakt moest worden. Jarenlang was de katholieke Adema hoofd van de naast gelegen Mgr. Zwijssenschool, dus dit monument was voor hem extra bijzonder. De gewelven van de kerk begonnen te verzakken en grote stukken plamuur kwamen met gevaar voor kerkgangers naar beneden. Ook de toren verzakte en deze moest gestabiliseerd worden. “Als ik voor de Nieuwe Toren subsidie kon krijgen, dan moest het ook hier lukken”. En weer sprak Adema met succes zijn talrijke contacten. Mede dankzij zijn lobby kreeg de kerk een subsidie van 1,3 miljoen van de Provincie. De kerk wist zelf dankzij een inventief plan een groot deel van de overige benodigde gelden binnen te halen.

Cor zit al sinds 1978 in de gemeenteraad en hij wist tot twee keer toe met voorkeursstemmen alsnog in de Raadszaal te komen, toen hij eigenlijk op een bijna onverkiesbare plek werd geplaatst. Ongetwijfeld heeft zijn inzet voor de stad hieraan bijgedragen. Veel Kampenaren zien in hem een raadslid dat zijn liefde voor de stad in woord en daad toont. Zelf hoopt Adema vooral dat tijdens zijn jaren in de raad een goede vertegenwoordiging voor de burgers is geweest. “Iemand die luistert naar wat leeft in de stad.” Wat dat is volgens hem toch waar het allemaal om draait. “Het gaat erom wat je voor de inwoners kunt doen.”

Van de fiets trillen

Nu hij gaat stoppen zal hij die functie wel gaan missen, maar zijn werk zal, als het aan hem ligt door de huidige fractie, worden voortgezet. Lachend tovert hij een lijstje tevoorschijn dat qua omvang als verkiezingsprogramma niet had misstaan. "Kijk ik hoop dat ze deze voor mij belangrijke punten in de toekomst nog zullen uitvoeren". Het belangrijkste punt? “De fietspaden. Kampen moet fietsers beter gaan faciliteren door goede fietspaden aan te leggen. Nu tril je op sommige stukken van de fiets af. Dat is geen doen. Zowel binnen de stad als op de wegen naar de stad moet dat beter, zodat je ook toeristen beter bedient.“

Wat Cor gaat doen nu het raadswerk achter hem ligt? “Ik blijf zeker nog actief voor de stad. Ik ben nu bezig met iets, dat als het door zou gaan, prachtig voor de stad zou zijn, maar ik houd, wat het is nog liever even geheim. Ik hoop dat we elkaar tegen die tijd weer spreken. Daarnaast wil ik nu meer tijd gaan besteden aan het thuisfront. Het raadslidmaatschap vraagt veel van je. Die tijd kan ik nu besteden aan m’n vrouw, dochters en kleinkinderen die ook allemaal in deze prachtige stad wonen.”

Cor Adema was raadslid in de periode 1978 tot 1982; van 1986 tot 1990 en van 1998 tot en met 2018. Van 2009 tot 2010 was hij wethouder Monumenten, Recreatie en Toerisme en voor het Nationaal Landschap IJsseldelta.