Afbeelding

Relaxed roeien op de IJssel

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Wie af en toe eens met rustig weer op de IJssel wil roeien kan hiervoor terecht bij watersportvereniging De Buitenhaven. De roeiboot ‘Het Bootje van Bart’ is gratis te leen voor volwassen leden van deze watersportvereniging.

Lid worden kost 50 euro per jaar. Daarna kan zo vaak als de beschikbaarheid het toe laat een uurtje worden geroeid. Even bellen met de havenmeester of  't scheepje beschikbaar volstaat. De roeiboot is te leen voor eigen risico en ligt aan een drijvende steiger. Met een handige instapstang is het gemakkelijk aan boord gaan. Drie haken losklikken en roeien maar.

Eerst wel even proefroeien

Leden die hier van gebruik willen maken, gaan eerst eens met een ervaren roeier (Hans Houkema) mee. Die beoordeelt dan of je voldoende krachtig en bekwaam bent en inzicht hebt in de vaarrisico’s. Als dat blijkt dan mag er daarna zonder begeleiding worden gevaren. Hans Houkema roeit bijna iedere dag een uurtje op de IJssel. Via (06) 253 711 61 kan een afspraak met hem worden gemaakt.

Het Bootje van Bart

Wijlen Bart Toeter, de ‘puntertovenaar van Kampen’, hield van varen en vissen. Hij bouwde de snelste eikenhouten zeilpunters. Voor zichzelf bouwde hij ook een heel ander scheepje: een rechthoekig plat houten schuitje. Het bleek een uiterst praktisch vaartuig: breed en buitengewoon stabiel, overnaadse geklonken huidgangen zoals bij de vikingschepen, een slimme roeiplek voorin en een handige instapstang als steun bij het aan boord gaan. ‘” Als je een dagje ouder wordt”, zei Bart, “dan moet je daar rekening mee houden”. Na het overlijden van Bart Toeter heeft De Buitenhaven dit handige scheepje geërfd. Middels het ter bruikleen stellen van ‘Het bootje van Bart’ hoopt De Buitenhaven Bart’s liefde voor authentieke scheepjes en de IJssel over te dragen op een nieuwe generatie liefhebbers.