Afbeelding

Publiek welkom bij testsluiting stormvloedkering Ramspol

· leestijd 1 minuut Algemeen

ENS -Rijkswaterstaat sluit op dinsdag 4 september van 07.00 tot 18.00 uur de stormvloedkering Ramspol bij Kampen om de kering voor het stormseizoen te testen en te inspecteren. Het Ramsdiep en de Ramsgeul zijn dan gesloten, waardoor het scheepvaartverkeer tijdelijk gestremd is.

De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Dit zorgt voor een korte onderbreking in de doorstroming en waarborgt daarmee de veiligheid van het achterland. Tijdens deze jaarlijkse functioneringssluiting voeren specialisten van Rijkswaterstaat ook een inspectie uit van het balgdoek en wordt de rek van het doek van de drie balgen gemeten. De functioneringssluiting is nodig om te controleren of de stormvloedkering gereed is om in de komende seizoenen het achterland te beschermen.

Bouw

De stormvloedkering Ramspol is een balgstuw, uniek in zijn soort. Het is de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering dienst doet. De totale kering bestaat uit 3 balgen van een zwaar en zeer sterk rubberdoek, dat opgeblazen een barrière van 10 m hoog en 240 m lang vormt. Voor het type balgstuw is gekozen omdat er anders zo’n 115 kilometer aan dijken moest worden opgehoogd. De kering is een stuk goedkoper en veiliger.

Uitkijkplekken op dinsdag

Het sluiten van de kering is te bekijken vanaf een uitkijkpunt onder de zuidelijke kant van de Ramspolbrug, aan de Balgweg te Kampen. Hier staan ook picknicktafels. Aan de noordkant van de kering is plaats op de dijk langs de Ramsgeul. Parkeren is mogelijk onder de Ramspolbrug. Bezoekers zijn op dinsdag 4 september vanaf 07.30 uur welkom. Medewerkers van Rijkswaterstaat geven aan de zuidelijke kant uitleg.

Scheepvaart

Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) wordt dinsdag 4 september van 00.00 tot 23.59 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen geïnformeerd.

Ramspol

De stormvloedkering Ramspol is één van de 5 stormvloedkeringen in Nederland. Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt deze kering. Bij stormen waarbij het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 cm boven NAP, sluit de stormvloedkering geheel automatisch en beschermt zo het achterland. De stormvloedkering wordt ieder jaar op de eerste dinsdag van september getest. Indien er geen sluiting plaatsvindt, ligt de lege balg op de bodem, zodat de scheepvaart vrije doorvaart heeft.