Afbeelding

Wandelen langs protestantisme in Kampen

Algemeen

KAMPEN - Kampen kent een dynamische geschiedenis. In de late Middeleeuwen een Hanzestad die zich kon meten met Amsterdam; in de Reformatietijd verschoven van remonstrants naar contraremonstrants; in de vroege 20e eeuw een van de relatief weinige middelgrote steden in Nederland die een substantiële christelijke arbeidersbevolking behielden. Verschillende werelden raakten elkaar, binnen de beperkte ruimte van de (zeewerende) stadswallen: de militairen van het garnizoen, van juffrouw Hendriks bij de brug maar evengoed van de liberale Kamper Courant en de Schouwburg; met een joodse gemeenschap, calvinisten van diverse kleur; de Theologische School in de Oudestraat; nonnen in habijt naast de Buitenkerk, en op dat alles kritisch commentaar van vrijdenkers als 'meester Chris' en W.F. Hermans. Er zijn tal van beschrijvingen van dit kleurrijke geheel.

Zaterdag 29 september kan er tijdens een wandeling tussen de toren van de Bovenkerk en de Nieuwe Toren gezocht worden naar deze verhalen. De wandeling start om 14.00 uur op de Koornmarkt en wordt geleid door Gert van Klinken; docent kerkgeschiedenis aan de PThU Amsterdam. Er wordt een bijdrage gevraagd van 5 euro.

De wandeling is een initiatief van de commissie Vorming en Toerusting. Deze commissie werkt namens een aantal protestante gemeentes in Kampen en IJsselmuiden.