Afbeelding

Gerechtshof buigt zich over chaletmoord

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Michiel Satink)

ARNHEM/KAMPEN – Het gerechtshof in Arnhem buigt zich dinsdag over het beroep van Janet S. (33) uit Kampen tegen de 20 jaar celstraf die ze opgelegd kreeg. De rechtbank in Zutphen achtte bewezen dat ze in maart 2014 in Ermelo met een bijl een Amersfoortse zakenman ombracht.

Naast S. kreeg de eveneens 33-jarige Joyce N. uit Kampen 18 maanden cel voor het in brand steken van de chalet na de moord. Youri B. (34) uit Bergen op Zoom kreeg twee jaar cel voor het medeplegen van de brand en het wegmaken van het lijk. De 35-jarige broer van Janet, Danny S., kreeg een jaar cel voor hulp bij de brandstichting en het wegmaken van de sporen. De zaak, die bekend staat als de Ermelose chaletmoord, draait om het lugubere einde van zakenman Ton Kuijf. Hij verdween op de avond van 13 maart 2014 spoorloos na een diner met zakenvrienden. In plastic gewikkeld en met kabelbinders en tape gekneveld werd een dag later in een brandende chalet in Ermelo zijn ontzielde lichaam gevonden. De zakenman en S. hadden elkaar via een sekssite leren kennen. Hij leende haar duizenden euro's. Waarom hij die avond gekneveld was, daarop hadden de rechters geen antwoord. Joyce N. en Janet S. zouden eerder met succes mannen afgeperst hebben. Die avond hakt Janet met een bijl in op de zakenman. Youri verklaarde er in detail over. Hij zag haar op de rug in de deuropening toen hij de chalet in wilde lopen. Ze zat gehurkt op de grond. Toen ze zich omdraaide, keek ze dwars door Youri heen, aldus zijn getuigenis. Daarna werd de wagen van de zakenman naar Antwerpen gereden en in een woonwijk gedumpt. Een dag later werd middels de brand gepoogd het lichaam weg te maken.

In de beroepsprocedure wil de advocaat van Janet dat de raadsheren het verhaal van Youri nog eens onder de loep nemen. Die verklaring zou niet kloppen. Janet beweert al langer dat het de Brabander is die het slachtoffer heeft omgelegd. Ze zou zijn niet sterk genoeg zijn om de grote zakenman aan te pakken. Er zouden twijfels zijn over een jas die in de chalet hing met aan de binnenzijde bloed. In die jas zat een telefoon waarvan Janet zegt dat die van Youri was. “Daar stonden twee contacten in van Youri. Met die telefoon belde Janet met Kuijf. En dan is het ineens de telefoon van Youri?” zegt de advocaat van Youri desgevraagd. De raadsman vraagt zich af wat voor zin het heeft om jaren later zijn getraumatiseerde cliënt te ondervragen over feiten uit 2014.

Het gerechtshof trekt meerdere dagen uit voor de beroepszaak. Nog niet bekend is wanneer het hof uitspraak doet. S. zit nog altijd vast.

Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 6 uur geleden
Dudok Quartet Amsterdam
Kampen in teken van muziekfestival 'Dudok Muziekdagen' Algemeen gisteren