Afbeelding
Meinke Horn

Gemeente belooft poging te doen om teloorgang Berkmonument te voorkomen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)

De betrokken partijen bij het Berkmonument geraken in een patstelling terwijl het betreffende erfgoed verder vervalt. Gemeente Kampen belooft bij monde van wethouder Holtland de regie te nemen maar is afhankelijk van projectontwikkelaar Mateboer als eigenaar van het gemeentelijk monument. Firma Mateboer onthield zich na een eerste reactie van commentaar. Stichting Lex Horn is in overleg met de gemeente en heeft het RCE ingeschakeld.

De vragen van Stichting BEB over het Berkmonument zijn na vijf weken meegenomen in een breder overleg over Brunneper (cultureel) erfgoed. Inzake het Berkmonument concludeerde Albert Holtland dat de gemeente de ”verplichte route zal moeten volgen met adviezen van diverse instanties”. Uiteindelijk is het aan Mateboer om over het vervolg te beslissen. De monumentenwethouder merkte tijdens de wekelijkse persconferentie van het college op dat het monument als ”verloren beschouwd” kan worden. Later geeft hij op vragen van De Brug aan dat hij ”om zal kijken” naar het monument en in gesprek gaan met Mateboer om te pogen het monument te redden.

De gedenkmuur maakt onderdeel uit van het gemeentelijk monument Noordweg 5-7. Daaronder valt ook de (door een accountantskantoor gerenoveerde) directiewoning plus fabrieksdeel en de toegang naast de portierswoning. Een particulier redde enkele jaren geleden ternauwernood de portierswoning over welk verval ook de toenmalige wijkagent schande had gesproken.

Mateboer zweeg

De monumentale gedenkmuur was in 1951 onder nationale belangstelling geschonken aan firma Berk ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan. Toen projectontwikkelaar Mateboer in de jaren tachtig het terrein van de beëindigde Berkfabriek overnam, werd de muur, die niet meer compleet zou zijn, elders buiten op haar terrein gestald.

Eerder reageerden directeur Roel Mateboer en projectleider Gerrit van Kuijk dat de muur ”in slechte staat zou zijn” en nog onbekend ”wie de (hoge) kosten voor reparatie/restauratie gaat betalen”. Daarna hebben Kamper Nieuws en Stichting Lex Horn meerdere malen firma Mateboer verzocht om bezichtiging en toelichting maar zij hebben geen contact kunnen leggen. Terwijl Mateboer zich, bij herstel en herplaatsing van het Berkmonument, kan profileren als hoeder voor cultureel erfgoed, merkt Stichting Lex Horn op.

Na het verschijnen van dit artikel in de papieren krant heeft de projectleider aan Kamper Nieuws laten weten dat er in januari overleg met wethouder Holtland staat gepland en daarna hierover ”zal berichten”.

Stichting adviseert

De gedenkmuur voor Hendrik Berk en Zn., zonder wie Brunnepe een vissersdorp was gebleven, is gemaakt door Lex Horn. Zijn dochter heeft een stichting opgericht om zijn erfgoed te bewaken. De stichting is gespecialiseerd in de techniek die Lex Horn gebruikte, de zogenaamde sgraffito. Stichting Lex Horn is in Amsterdam momenteel betrokken bij de herplaatsing en inhoudelijke projectbegeleiding van twee grote sgraffito’s van Lex Horn voor het Centraal Station.

Met gemeente Kampen is de stichting in contact en ze wijst de gemeente op ter zake geldende wet- en regelgeving. Als de gemeente echter een met Mateboer gedeelde verantwoordelijkheid afwijst, ziet de stichting het somber in. Inmiddels heeft ze de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ingeschakeld en op de hoogte gebracht van de situatie.

Afbeelding

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.