Afbeelding

Aantal winkeldiefstallen per maand in 2019 gestegen: aandeel AZC'ers gedaald

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Volgens de gemeente is het aantal winkeldiefstallen gepleegd door AZC’ers fors gedaald. Dat laat zij weten via een persbericht waarin zij concludeert dat de in 2018 genomen maatregelen effectief is. Opmerkelijk is wel dat het gemiddelde aantal winkeldiefstallen zelf gestegen is, sinds de nieuwe maatregelen, van 9 per maand, naar 9,5 per maand.


In 2018 zijn van januari tot september 81 winkeldiefstallen gepleegd. In totaal kwamen 62 verdachten van het azc. Hierop heeft de gemeente maatregelen genomen om dit te voorkomen. Tussen 1 september 2018 en 23 februari 2019 zijn er 57 winkeldiefstallen gepleegd. Bij 17 van deze incidenten waren mensen van het azc betrokken, bij 25 incidenten waren het andere personen en van 15 incidenten is geen dader bekend. Het aandeel AZC'ers in de winkeldiefstallen is dus gedaald van 76 procent naar 30 procent.

Opmerkelijk is wel dat in de 9 gemeten maanden in 2018 in totaal 81 diefstallen gepleegd werden, dat zijn er zo'n 9 per maand. In de 6 maanden die verstreken na de maatregelen zijn er per maand 9,5 winkeldiefstalen gepleegd. Gemiddeld meer dus dan voor de maatregelen.

De redactie van De Brug heeft de gemeente om een reactie op deze conclusie gevraagd.

Kamervragen
Begin dit jaar heeft, mede naar aanleiding van Kamervragen over de situatie in Kampen, overleg plaatsgevonden tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid, de gemeenten Kampen en Dronten, het COA, het Openbaar Ministerie en de politie. In het overleg is gesproken over de overlast gevende asielzoekers en maatregelen om deze overlast terug te dringen.

De genomen maatregelen zijn: er vindt intensievere informatie-uitwisseling plaats tussen politie, azc en COA; het COA heeft interne maatregelen (waaronder extra kamercontroles) genomen op het azc; het opleggen van gebiedsverboden door de burgemeester;collectief winkelverbod door supermarkten voor mensen die twee keer op winkeldiefstal zijn betrapt. Deze maatregel geldt overigens voor iedereen die winkeldiefstal pleegt en niet alleen voor bewoners van het azc; samenwerking met de Landelijke Eenheid van de politie; vaste contactpersonen vanuit de politie voor het azc, zowel van politie Dronten als van politie Kampen.

Overplaatsing
Een al bestaande maatregel om overlast tegen te gaan, is de mogelijkheid om overlastgevers naar een extra begeleiding en toezicht locatie (ebtl) over te plaatsen. Voor het plegen van winkeldiefstallen volgt strafrechtelijke vervolging.