Knights of Camelot te gast bij jubileum SAP

· leestijd 2 minuten Algemeen


(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Het veertigjarig jubileum van SAP ’De Zwartendijkruiters’ werd afgelopen zaterdag gevierd. ’s Middags met een feest voor sponsoren en belangstellenden. ’s Avonds met een BBQ voor alle vrijwilligers. Op de manege aan de Zwartendijk werd het grote feest luister bijgezet door een delegatie van de Knights of Camelot. In vol ornaat lieten de ridders te paard hun vaardigheden zien.

Black Knight
De internationale groep Knights of Camelot doet de vijftiende eeuw herleven met authentieke riddergevechten – te voet en te paard. Tijdens de Hanzedagen hebben ze in Kampen een grote show gegeven. Nu was een delegatie naar de manege aan de Kamper Zwartendijk gekomen voor Stichting Aangepast Paardrijden (SAP). Edelvrouwe Maria van Kampen (Gera van Lier) hielp haar zwarte ridder Marcus van Delft (Marco van Lier) en hun jonkvrouwe Cornelia van Kampen (Kees van Lier). Terwijl zij allen uit Kampen afkomstig zijn (de achternaam zegt het al) kwam ridder Helene van Bra (Helene Creuven) helemaal uit Wallonië (België).
De twaalfjarige Cornelia van Kampen reed in haar kleed ontspannen rond op het terrein met Diablo, een ruin van acht jaar oud. Ze stapte ook even de stallen van de SAP binnen waar Diablo zijn maatjes van de SAP begroette. Nadat het parcours was opgebouwd, ging Cornelia in de bak de strijd aan met Helene van Bra. Later stapte Marcus van Delft op die met Diablo af en toe als een speer door de bak schoot. Hij zweepte het publiek op en wist met steigeren het publiek te imponeren.


Kees van Lier alias jonkvrouwe Cornelia van Kampen (foto: Maarten van Gemert)

Jousten
Vorige week, vertelde Maria van Kampen, waren ze voor Prinsjesdag uitgenodigd in Den Haag. Zo kwam het na 400 jaar weer van jousten op het Lange Voorhout. Dat is een steekspel waarbij de ridders te paard in vol harnas met lansen elkaar te lijf gaan. Dit was afgelopen zaterdag niet mogelijk want de lansen zouden in het dak van de manege blijven steken. Daarom werd volstaan met behendigheidsproeven, zoals ringsteken, appels op speren doorklieven en zogenaamde konijntjes op de grond aaneen rijgen.
Jonkvrouwe Cornelia mocht ditmaal meestrijden en behaalde de overwinning op ridder Helena. Tenslotte gaf ridder Marcus een wapendemonstratie. Met zwaard, strijdbijl en voorhamer ging hij geen mensen of dieren maar pompoenen te lijf (om bloedvergieten te voorkomen). Volgens Maria leek hij een ”fruitsalade” te willen maken. Voor fruit was echter al gezorgd met veel hapjes. Een ballonkunstenaar en een frietkraam maakten het feest compleet.
De familie en buitenlandse gaste waren vereerd gevraagd te zijn door de SAP. Ze steunen van harte het doel om mensen met een beperking te laten paardrijden.

Zwartendijkruiters
Deze maand geeft de SAP al veertig jaar paardrijlessen aan mensen met een lichamelijke, geestelijke of sociale handicap. Op het Hippisch Centrum Kampen heeft de SAP een eigen rijbak en eigen stallen voor haar eigen paarden, acht stuks momenteel. Veelal tinkers en fjorden die rustig blijven onder de verschillende, en soms lastige, ruiters.
Behalve de lessen door-de-weeks wordt er jaarlijks een Spel- en Dressuurdag gehouden en deelgenomen aan de Landdag Oost-Nederland, een regionaal toernooi. Ook komen er scholen deels hun sportdag houden op de manege om leerlingen kennis te laten maken met paardrijden.
De begeleiding tijdens lessen, en het vele werk daaromheen, wordt verricht door vrijwilligers omdat het anders onbetaalbaar wordt. De enige betaalde krachten zijn de instructrices die speciaal opgeleid zijn. De leeftijd van de ruiters loopt van vijf tot zeventig jaar. Naast het plezier dat de gehandicapte ruiters gegeven wordt, kan het paardrijden ook een bijdrage leveren aan hun conditie en zelfvertrouwen.
Voor hun vaak tomeloze inzet werden de vrijwilligers ’s avonds bedankt met een eigen feest. ’s Middags waren de sponsors en andere belangstellenden bedankt door de Knights of Camelot met een bescheiden maar spectaculaire show.


Diablo bekijkt het feestgedruis (foto: Maarten van Gemert)