Afbeelding
Foto: Bert Jansen

Licht op... Het nu!

Column

Het nieuwe jaar heeft op een ongemakkelijke manier haar intrede gedaan. Door de beperkte maatregelen wel overzichtelijk. Wij hadden een onverwacht superleuke avond met de kleinkinderen. Gesjoeld, geplaagd en goeie gesprekken gevoerd. Hoe de avond eruit zou zien, had ik tot het laatst open gehouden. Wat daar zo fijn aan is, is dat je dan in het ‘nu’ blijft. En in het ‘nu’ zijn, is de beste garantie voor momenten met de meeste kwaliteit. Je hoeft de last van het verleden niet mee te zeulen en de zorgen van de toekomst ook niet.
Maar hoe doe je dat dan? Er wordt zoveel over gezegd, geschreven en er zijn zo veel cursussen, die dit beloven te leren. Allemaal voor het goede doel, om zo relaxt mogelijk te leven. Ik ga je daar de gouden tip voor geven!
Op dit moment zijn wij zelf ook druk aan het oefenen om in het ‘nu’ te zijn. Ons huis verkocht, begin april de overdracht, maar... Nog geen nieuwe plek. Door onze specifieke wensen voor het centrum voor Licht, liefde en troost, liggen de huizen in het Veldhovense dun bezaaid. We speuren heel wat af op internet en hebben een fijne aankoopmakelaar.
Onze remedie is doen wat we moeten doen en geen ‘worst case’-scenario’s aanroepen, wat best een uitdaging is. Daarnaast doen we yoga en meditatie om in het ‘nu’ te blijven. We roepen steeds opnieuw het vertrouwen aan, soms een paar keer per dag, dat het juiste huis op het juiste moment op ons pad komt. We vragen iedereen in onze omgeving om daaraan mee te doen. Wij voelen, dat dat helpt.

Maar vooral dus steeds opnieuw het ‘nu’ opzoeken. En hoe doe je dat dan? Van alles wat ik heb gelezen - en dat is best wat - komt Eckart Tolle met de kortste en laagdrempeligste versie. ‘Wees je bewust van je ademhaling.’ Als je je aandacht bij je ademhaling hebt, ben je altijd in het nu. Het kan zijn, dat je in het begin moeite hebt, om je zowel op je ademhaling als op je omgeving te richten. Je zult echter gauw genoeg merken, dat dat verschuift en je je helderder en lichter gaat voelen. Als je je dan ook nog verbindt met een kaarsvlam... Wens ik je een prachtig nu-jaar vol nieuwe mogelijkheden!

Column Carla van Olst