Directeur Rob Rikmanspoel van sociaal werkbedrijf Impact had zich feestelijk aangekleed voor het jubileumfeest.
Directeur Rob Rikmanspoel van sociaal werkbedrijf Impact had zich feestelijk aangekleed voor het jubileumfeest. Foto: Tessa Renes/BrugMedia

Feest bij Impact dat 75 jaar bestaat: ‘werk is een enorme kwaliteitsimpuls in je leven’

· leestijd 3 minuten Ondernemen in Kampen

Feest bij sociaal werkbedrijf Impact in Kampen. Het werkbedrijf bestaat 75 jaar en dat is vorige week gevierd met een festival op het eigen terrein aan de Gildestraat in Kampen. Directeur Rob Rikmanspoel is trots op Impact. “We zijn een Kampens bedrijf met de Kamper mentaliteit van nuchterheid. We werken met de politiek, ondernemers en het onderwijs met maar één doelstelling: dat iedereen die op weg naar werk een duwtje of een steuntje kan gebruiken dat ook krijgt.”

Impact is van oorsprong een bedrijf voor sociale werkvoorziening voor de gemeenten Kampen en Dronten. Het begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die afstand kan veel oorzaken kan hebben. Geen passende opleiding, de Nederlandse taal nog niet spreken als nieuwkomer, lange tijd niet hebben gewerkt of het hebben van een beperking.

“We zijn moeilijk te vergelijken met andere sociale werkvoorziening-bedrijven in de regio”, zegt Rikmanspoel. “We doen het op onze eigen manier. Bij sociaal werkbedrijf Impact staat het structureel verbinden voorop, de relatie met ondernemers, de gemeenten Kampen en Dronten. We kunnen wel zeggen, beste gemeente, je moet luisteren naar ons. Maar we draaien het om, we moeten goed naar elkaar luisteren en elkaars hand stevig vasthouden. We kijken goed welke ontwikkelingen er zijn in de Participatiewet en het sociaal domein en hoe we daar mee omgaan.”

Er zijn door die Participatiewet belangrijke ontwikkelingen geweest. De wet uit 2015 verving de Wet werk en bijstand, Wet sociale werkvoorziening en een groot deel van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. “Als ik terugkijk naar 75 jaar Impact is die Participatiewet belangrijk geweest. Al aan het einde van de negentiende eeuw had je werkverschaffing als je werkloos werd, dan ging je kanalen graven. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw kreeg je sociale werkvoorziening met trainers die mensen hielpen die niet konden meekomen. Door de Participatiewet hebben we de omslag gemaakt van klassieke sociale werkvoorziening naar re-integratie. En daarin is werk dienend, dus via werk re-integreer je. Het draait om werken, naast wonen, welzijn en zorg.”

Kloppend hart voor de werkgelegenheid is Werkcafé van sociaal werk bedrijf Impact aan de Gildestraat 1, een sociale werkvoorziening 2.0. “Daar begint het. Het is een verzamelplek met reuring en goede koffie. Hier heb je alles op het gebied van werk voor iedereen die wil werken aan zijn arbeidsmarktpositie. Je komt fysiek of digitaal binnen, wordt ontvangen, krijgt aandacht, wordt gehoord en geholpen.”

In het Werkcafé zijn de lijntjes kort. Op de eerst etage zitten uitzendbureaus, organisaties voor kinderopvang, Tactus verslavingszorg, Stichting MEE, Zorgplein voor jeugd, ambulante hulp, Financiën op koers (Finok). “We zijn bezig om de woonconsulenten er bij te krijgen. Vaak zijn er multiproblemen en moet je naar meer dan één loket. Maar wij zeggen: je komt binnen en dan heb je maar één loket en daar worden al je problemen opgelost. We hebben een mooie synergie.”

Door die bundeling van diensten kan er snel worden geschakeld. “Het is de bedoeling dat de klant weer gaat deelnemen aan het maatschappelijk verkeer, betaald werk of vrijwilligerswerk gaat doen en zichzelf ontwikkelt. Je hoeft niet thuis op de bank te zitten als er betaalde banen voor je zijn en je je eigen broek kunt ophouden. We zoeken naar echt waardevol werk dat passend is. Dat onderscheidt ons ook. Vanuit re-integratie heb je ook een andere aanvliegroute dan alleen werken, werken, werken.”

De Kamper werkwijze valt op, ook in Den Haag. “De minister komt onder voorbehoud op maandag 2 oktober, ook andere organisaties komen kijken wat er hier gebeurt in Kampen.”

Het belang van dat meedoen in de samenleving kan niet worden onderschat, benadrukt Rikmanspoel. “Onlangs was de gemeenteraad van Kampen bij ons op bezoek. Wat ik ze heb meegegeven, en waar ik ook echt in geloof, zijn begrippen werk als medicijn, de maatschappelijke waarde van werk en dat werk een hoog probleemoplossend vermogen heeft. Dat blijkt uit onderzoek naar de waarde van werk van de Erasmus Universiteit. Dat heeft aangetoond dat er een verband is tussen werkloosheid en depressiviteit. Het is een groot verschil als je de hele dag thuis op de bank zit en geen maatschappelijke contacten hebt, of je leert weer, komt je huis uit en gaat aan het werk. In het Werkcafé van Impact leer je basale werknemersvaardigheden, je komt weer onder de mensen, hebt contact en krijgt waardering. Dat is een enorme kwaliteitsimpuls in je leven.”

De bedrijven en partners waarmee wordt samengewerkt zijn minstens zo belangrijk voor sociaal werkbedrijf Impact. “We luisteren goed naar ondernemers en medewerkers. Maar dat deed Impact al ver voor mijn tijd. Ondernemers kunnen altijd bij ons aankloppen. Ik zie nog wel een opdracht voor ons, niet voor de komende 75 jaar maar voor de komende vijf jaar: hoe kunnen we al die mooie ondernemingen, vaak familiebedrijven, in Kampen binden aan Impact. Want dat het al heel mooi is, wil niet zeggen dat het nog mooier kan.”

Impact
Gildestraat 1
Kampen 038 – 331 59 44
www.impact.nl

Een bezoeker van het jubileum van sociaal werkbedrijf Impact vermaakt zich prima tijdens he toptreden van Stef Ekkel.
Tijdens het jubileum van sociaal werkbedrijf Impact waren er allerlei activiteiten te doen.
Tijdens het jubileum van sociaal werkbedrijf Impact waren er allerlei activiteiten te doen.