Afbeelding
Eigen foto

Bierzusjes weten het zeker: ‘Wij hebben het leukste vrijwilligerswerk ter wereld’

· leestijd 3 minuten Algemeen


KAMPEN - “We hebben het leukste vrijwilligerswerk ter wereld”, roepen ze in koor. De zusjes Ruth en Henrieke ‘spelen’ voor Biermuseumkampen.nl de Middeleeuwse zusjes Gese en Johanna, de eigenzinnige kleindochters van Henrick Aelstz. Twee dames die naam en faam maakten met het brouwen van hun eigen bier. Inmiddels staan de jongedames niet alleen op het etiket van de eerste twee ‘eigen’ biertjes, maar prijkt hun statieportret - gemaakt in de Kamper Schepenzaal - binnenkort ook op één van de vrachtwagens van verhuisbedrijf IJzerman BV. Tevens wordt er door Peer Productions van Paul Reichenbach een stripalbum van de twee zusjes gemaakt. Kortom: de bierzusjes zijn hot.

(Door Alex de Jong @ Attest Communicatie)

Zodra de bierprinsessen - zoals ze zichzelf graag noemen - hun middeleeuwse jurken aantrekken, zijn ze helemaal in hun element. Natuurlijk kun je ze op het Stripspektakel - zaterdag 20 augustus - tegen het lijf lopen (en koop je hun lekkere biertjes in mooie geschenkverpakking!).

Eigenzinnige vrouwen

Ruth Slotman (24) en Henrieke Tamminga (28) vertolken Gese en Johanna, de kleindochters van de middeleeuwse burgervader Henrick Aelstz, die ooit woonde op de plek waar nu het Biermuseum staat. Twee eigenzinnige vrouwen die volgens de overlevering de bieren van Henrick van een extra dimensie voorzagen; een geheim ingrediënt dat destijds al enorm in de smaak viel.

“Ik ben niet per se een bierdrinker”, erkent Henrieke. “Maar ik vind onze Kamper Vreugd, met het zoetige erin, wel heel erg lekker.” Ervan genoten heeft ze nog weinig, “want ik was tijdens dit hele gebeuren zwanger.” 

Pas tijdens het recent gehouden Bierfestival, waarbij de dames ook acte de présence gaven, heeft ze het echt goed kunnen proeven, vertelt de brunette. Inmiddels zijn ze overigens al meer een bierdrinker dan voorheen, erkennen ze in koor. “Dat heeft vooral te maken met het verhaal dat er achter zit. Dat maakt het leuker om ons eigen bier te drinken en daardoor smaakt het automatisch ook nog eens veel lekkerder…”

Stem

Toeval bracht deze rollen op hun pad. Ruth: “Ik zat op de Toneelschool bij Quintus, waar ik werd getipt voor deze rollen.” De toneellerares had meteen Ruth en een ander aanstormend acteertalent voor ogen. “Dat meisje durfde niet zo goed”, weet Ruth. En dus vroeg ze haar zus Henrieke om mee te gaan op auditie. Henrieke: “Ik heb geen acteerervaring, maar het leek me leuk. Vooral omdat ik het dan samen met mijn zus kon doen.” 

Al was het ineens “erg spannend” toen bleek dat er maar liefst vijf man op rij zaten om de auditie te beoordelen. “Dat was wel even een dingetje”, herinnert Henrieke zich. 

Gelukkig hadden de twee zusjes zich goed voorbereid en de “chemie van de twee echte zussen” was precies waar Elise van Heck, directeur van het Biermuseum naar op zoek was. “We hebben geoefend met Ruth als Johanna en ik als Gese, maar dat werkte toch niet zo goed”, vertelt Henrieke. “Gese is namelijk de oudere zus, maar ook de vrijgezel. Uiteindelijk hebben we de rollen omgedraaid. Dat past nu, qua persoonlijkheid beter.”

“Gese is niet bang voor de mening van anderen. Ze is een vrijgevochten vrouw. Een feminist”, aldus Ruth over haar rol. “In die tijd was het redelijk normaal om snel te trouwen en kinderen te krijgen. Trouwen betekende in de middeleeuwen ook dat je als vrouw je bezit moest afstaan aan de man. Dat wilde Gese niet”, gaat Henrieke verder. 

Over zichzelf zegt ze: “Ik speel de romantische, de lieve, de ietwat naïeve zus…” Het leuke aan hun rollen? “We mogen als vrouwen ons verhaal vertellen en zo de middeleeuwse vrouw een stem geven. En wat is er nu leuker dan om dat als zusjes samen te mogen doen?”

“Het wordt steeds meer”

“Op het moment dat je zo’n jurk aantrekt, veranderen we”, zegt Henrieke (Johanna). “In het dagelijkse leven ben ik getrouwd, moeder van twee kinderen en heb ik een hele serieuze baan met verantwoordelijkheid. Het is zo heerlijk om juist als Johanna even helemaal iemand anders te kunnen zijn...” Ruth: “We verschuilen ons soms ook best wel een beetje achter Elise. Zij durft overal op af te stappen. Zij is net zo stoer als Gese…”

Wat begon als met een auditie, een fotoshoot (voor de promotie van de biertjes en voor op het etiket, dat trouwens nog genomineerd werd voor het mooiste bieretiket van het jaar!), eindigt niet bij een lokaal optreden op festivals en het Stripspektakel.

“Het wordt steeds meer”, lachen de twee. En ze vinden het geweldig. Nu dan op een verhuiswagen, door het hele land; om zo niet alleen het Biermuseum, de Kamper biertjes, maar ook de twee middeleeuwse zusjes extra bekendheid te brengen. Binnenkort zelfs een eigen stripalbum. Waar gaat dat eindigen? Zo vraag ik me af. Een speelfilm? De zusjes lachen en schudden hun hoofd: “Nee, dat niet.”

Pas dan bemoeit waardin Ashley Bakker zich ermee: “Ja, hoor, dat ook. We hebben al een film van Henrick Aelstz, dus waarom niet van de twee zusjes?” De twee lachen er zenuwachtig om. Ze vinden het allemaal fantastisch. “Zie je wel? Wij hebben echt het mooiste vrijwilligerswerk dat er bestaat!”