Afbeelding
Foto: Tennekes

Wit-Blauw in de wolken na overwinning op stadsgenoot KV DOS

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - Met een 22-19 overwinning op KV DOS hebben de korfballers van Wit-Blauw een reuzenstap gezet richting het kampioenschap. Groots was het spel van de titelkandidaat niet in de beladen derby, maar de spanning en entourage in een stampvolle Reevehal vergoedden veel. Mede met dank aan KV DOS dat lang kon aanklampen.

Zoals KV DOS het Wit-Blauw eerder dit zaalseizoen ook al lastig maakte en als enige punten wist af te snoepen van de ploeg van Jelle Visscher door met 22-22 gelijk te spelen. Ditmaal was de afloop anders. In de slotfase werd er bij een stand van 20-18 nog een strafworp gemist door De Dossers, die daarmee nalieten de tegenstander te laten wankelen. In plaats daarvan werd het 21-18, een treffer die werd gevierd alsof de ploeg al kampioen was.

De spelers van KV DOS hadden zich stellig voorgenomen om zich in de beginfase niet te laten overrompelen, zoals dat in de eerste wedstrijd wel het geval was geweest met een 6-1 tussenstand. In die missie slaagde KV DOS. Want hoewel Wit-Blauw op voorsprong kwam, werd er niet een echt gat geslagen. De rust werd, na een tussenstand van 6-4, bereikt met 9-6. Ook had KV DOS zich voorgenomen om Wit-Blauw te beletten om rebounds te pakken. Dit lukte slechts gedeeltelijk, want onder meer Bjorn Velema en Marit Bos waren aan de kant van Wit-Blauw sterk in de herkansingen.

Verder werden aan beide kanten nog wel aardig wat kansen gemist. In het begin werd er met name veelvuldig gescoord uit strafworpen die de arbiter rijkelijk toekende. Uiteindelijk zou KV DOS over de hele wedstrijd gezien vier strafworpen missen en dat zou de ploeg duur opbreken. Overigens haalde KV DOS nog wel een redelijk rendement van 19 treffers uit 85 pogingen tegenover 22 treffers uit 110 pogingen van Wit-Blauw. Het zijn statistieken die de toeschouwer weinig zullen zeggen. Die zag een strijd tussen de nummers 1 en 2 van de competitie waarbij Wit-Blauw als favoriet nooit helemaal loskwam van de opponent, maar evenmin echt in de problemen kwam.

Routinier Camiel van Keulen van KV DOS kon dan ook leven met de uitslag. “Natuurlijk vind ik het jammer dat we hebben verloren, maar Wit-Blauw is wel de terechte winnaar. Wel wisten we het hen wederom moeilijk te maken. De ruststand was net als in het eerste duel 9-6 en ook ditmaal begonnen we sterk aan de tweede helft. Uiteindelijk heeft vooral het missen van de strafworpen ons de das omgedaan.” Met zenuwen had dat volgens Van Keulen niets te maken. “De druk lag toch echt bij Wit-Blauw en niet bij ons”, aldus de korfballer die omgekeerd ook weet hoe het is om als favoriet aan een derby te beginnen.

Trainer Jelle Visscher van Wit-Blauw vond dat zijn ploeg nooit echt in de problemen was geweest. “Ik had geen moment het gevoel het mis zou kunnen gaan. Wel vind ik dat we KV DOS te lang in leven hebben gelaten. Uiteindelijk hebben wij ons hoofd koel gehouden en heeft dat de doorslag gegeven”, aldus de trainer die na rust Joanna van de Vorstenbosch bracht voor meer dynamiek in het spel en ook later nog Vladimir Slot liet invallen.”

“Het feit dat zij Vladimir Slot nog kunnen inbrengen, geeft aan hoe sterk hun bank is”, constateerde trainer Patrick Hage van KV DOS na afloop. “In de breedte zijn zijn sterker dan wij. Toch hebben wij het Wit-Blauw twee keer heel lastig weten te maken. De opluchting en ontlading aan hun kant nadat wij die laatste strafworp hadden gemist waren veelzeggend. Ik zie het als een compliment voor ons”, aldus Hage, die bij zijn team Laureen Kok een goede invalsbeurt zag maken. 

Volgens Hage is het nu zaak dat KV DOS in de resterende duel van de zaalcompetitie veel lol gaat maken. “Bij winst hadden we nog een minieme kans gehad. Nu staat er niets meer op het spel en kunnen we gaan genieten van de komende wedstrijden.”

Voor meer over de korfbal-derby zie weekblad De Brug.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding