Afbeelding
Foto: aangeleverd

Zo vind je een snelle schoonmaakroutine die bij jou past

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Schoonmaaktips zijn in overvloed te vinden. Bijna iedereen heeft andere trucjes waarmee ze hun huishoudelijke taken zo efficiënt mogelijk vervullen. Hoewel het niemands hobby is, is het wel noodzakelijk voor de gezondheid en het wooncomfort om het huis zo netjes mogelijk te houden. Leuk is anders. Daarom is het belangrijk om een schoonmaakroutine te vinden die bij je past en ook nog eens de nodige tijd bespaart. Maar hoe pak je dat precies aan? 

Creëer een schoonmaakroutine 

Er zijn duizend andere dingen te verzinnen die leuker zijn om te doen op een zaterdag dan het huishouden. Daardoor sla je al snel eens een weekend over. Het huis staat er langer dan vandaag. Herinneringen maken is soms belangrijker. Een logische gedachte. Het gevolg is echter dat je het volgende weekend nóg meer werk te doen hebt. Uiteindelijk sla je meerdere weken over en weet je gewoon niet meer waar je moet beginnen. Dit terwijl je vaak als een speer gaat als je jezelf eenmaal over die drempel hebt gezet. 


Dit is waarom het zo belangrijk is om een schoonmaakroutine te creëren. Wanneer je eenmaal in een routine zit, wordt het een stuk gemakkelijker om dit vol te houden. Schoonmaken hoort bij de alledaagse dag en is iets wat je vervolgens zonder nadenken doet. Dagelijks de wc schoonmaken, even een opruimrondje, de vaatwasser inruimen, een doekje over het aanrecht halen, enzovoorts. Zo blijft het huis schoon en opgeruimd, zonder dat je hier al te veel moeite voor hoeft te doen. 

Stel een schema op 

Voor een effectieve schoonmaakroutine is het van belang dat je weet waar je moet beginnen. Begin daarom met het maken van schema’s. Probeer iedere dag iets te doen. Hierdoor hoef je elke dag maar een half uur tot een uur aan het huishouden te besteden en prop je niet alles in één weekend. Zo hou je meer tijd over voor leuke dingen en kijk je ook minder tegen het schoonmaken op. Doe bijvoorbeeld iedere dag een andere ruimte en eens in de week de vloeren. Zo hoef je het tussentijds enkel een beetje bij te houden. 

Delegeren 

In de meeste gezinnen is er altijd wel één iemand die het meeste werk in huis doet. Nog altijd is vaak de vrouw hoofdverantwoordelijk voor het huishouden en de kinderen. Dit terwijl zij ook vaak werken. Daarom wordt het tijd dat hier verandering in komt en er meer gedelegeerd wordt. Wanneer iedereen een eigen taak heeft, bespaart dit ontzettend veel tijd en moeite. 

Ook kinderen kunnen al vanaf zeer jonge leeftijd worden betrokken bij het huishouden. Dit is goed voor het verantwoordelijkheidsgevoel en leert ze ook al de nodige vaardigheden voordat ze volwassen zijn. Laat jonge kinderen bijvoorbeeld helpen met afstoffen en hun eigen speelgoed opruimen. Al vanaf een jaar of vijf á zes kunnen ze ook grotere taken op zich nemen. Denk aan het uit- en inruimen van de vaatwasser of een was in de wasmachine gooien. Allemaal relatief kleine dingen die jou kunnen helpen. In het begin vergt dit nogal wat extra tijd omdat je het ze eerst moet leren. Op de lange termijn heb je hier echter alleen maar profijt van. 

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22