Marry Nissink van Houtkacheldirect.
Marry Nissink van Houtkacheldirect. Foto: Tessa Renes

Houtkacheldirect doet alles voor een heerlijke warmte

· leestijd 4 minuten Partnerbijdrages

Marry Nissink van Houtkacheldirect kan ervan genieten: het vlammenspel in een houtkachel tijdens de eerste, tweede en derde verbranding. “Want alle nieuwe HR kachels hebben drie verbrandingen vóór de warmte de schoorsteen uit gaat. Maar een houtkachel geeft natuurlijk ook een heerlijke warmte. Een warmte waar niets anders aan kan tippen!”

Door die drievoudige verbranding is de uitstoot van de nieuwste houtkachels minimaal. “Voorheen hadden houtkachels een laag rendement met veel uitstoot. Tegenwoordig moeten de nieuwe kachels aan aardig wat milieu eisen voldoen voor ze de markt op mogen. Waaronder een minimaal rendement van 75%. Een oude “open” haard heeft een rendement van 15 %, dus dan gaat 85 % de schoorsteen in, nu is dat maximaal 25 %”, legt Marry uit. “Kachels moeten voldoen aan de EcoDesign 2022 wetgeving. Ze hebben minimale uitstoot en er zijn tegenwoordig zelfs extra filters verkrijgbaar waardoor je buiten nagenoeg niets meer ruikt. Alle modellen die we verkopen voldoen aan de EcoDesign 2022-norm. Pellet kachels hebben een nog hoger rendement. Wat ook heel belangrijk is, is de brandstof (hout of pellets) die je gebruikt.”

Houtkacheldirect heeft twee showrooms in de winkel in IJsselmuiden. Daarin staan zeker honderd kachels opgesteld. Ook een aantal modellen zijn brandend opgesteld. “Dit is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby van mijn man Coen Nissink. Hij had in zijn vrije tijd een winkeltje in Kampen. Dat kwam, omdat zijn broer en een zakenpartner in China kachels besteld hadden. Toen hebben ze Coen gevraagd om die voor hun te verkopen, hij deed dat hobbymatig. Toen we elkaar leerden kennen, liep het al goed en heb ik me erin gestort. Ik werkte in de horeca en ik had totaal geen verstand van kachels, maar het werd zo druk dat dit niet meer viel te combineren met mijn baan in de horeca en dan moet je keuzes maken en heb ik mijn baan hiervoor opgezegd. Toen het in IJsselmuiden steeds drukker werd, heeft ook Coen heeft zijn baan als vrachtwagenchauffeur na bijna 30 jaar aan de wilgen gehangen. Lastige keuzes, want je springt letterlijk in het diepe. Door hard werken hebben we er samen wat moois van gemaakt.”

“We moesten dus op een gegeven moment het pand in Kampen uit, want dat kreeg een andere bestemming en dit pand in IJsselmuiden stond te koop. We hebben dit toen kunnen kopen en letterlijk alles verbouwd. We wonen samen boven de zaak en dat bevalt prima. Als bedrijf zijnde begonnen we te groeien, kregen steeds meer naamsbekendheid, mensen wisten ons te vinden. We doen nu alles: houtkachels, hout-cv, pellet kachels, pellet-cv, speksteenkachels, vloerplaten en mijn kindje: het buitenleven. Ons magazijn staat vol met materialen om de haarden aan te sluiten. Wij hebben ook alles in huis om een kachel te repareren; een simpel stukje koord voor in de deur, een nieuw kachel ruitje of een geheel nieuw binnenwerk.”

Er is veel te kiezen, maar Marry en haar collega’s pellen de wens van de klant af om uit te komen bij wat echt past. “We geven heel veel informatie en vragen ze het hemd van het lijf. Naar de omvang van de kamer, de isolatie, het aantal kW’s dat nodig is en het soort huis. Elke situatie is anders. In een oude woning zit vaak een gemetseld schoorsteenkanaal. Die moet tegenwoordig gerenoveerd worden. Want de hoogrendementkachels die voldoen aan de EcoDesign-norm geven zo weinig warmte af aan de schoorsteen dat je een gewoon gemetseld schoorsteenkanaal niet meer op temperatuur krijgt. Er zal daarom een rvs-pijp ingemaakt moeten worden om trek te genereren.”

De wensen van klanten zijn ook heel verschillend. “Sommigen willen een speksteen kachel, anderen weer een gietijzeren kachel, stalen kachel of een kachel die je op je cv aan kunt sluiten.” Houtkacheldirect stookt in het eigen pand ook met een hout gestookte cv-haard. Deze kachels werken door middel van een warmtewisselaar: een met water gevuld systeem dat aangesloten wordt op de cv- installatie of op een buffersysteem. “De vraag naar die producten is heel groot, mensen zien de gasprijzen stijgen. Je kunt eventueel van het gas af als je elektrisch bij verwarmt met een elektrisch spiraal in je buffervat of zonnecollectoren op het dak in combinatie met een buffersysteem. Daar haal je dan tevens je douchewater uit. We hebben op dit moment veel houtkachels op voorraad staan in ons magazijn. Kijk vooral ook eens op onze website. We krijgen ook nog veel kachels binnen deze zomer. Voor je het weet, is het september en moet de kachel weer aan.”

“Maar een houtkachel geeft ook gewoon lekkere warmte,” vindt Marry. “Nieuwe woningen zijn allemaal supergeïsoleerd en hebben lage temperatuurverwarming maar geen sfeer of die echt lekkere behaaglijke warmte. Dat haal je op met een houtkachel. In het nieuwebouw traject Reeve gaan ook veel mensen over op CV houtkachel of een gewone houtkachel om te besparen èn natuurlijk om de sfeer en de behaaglijke warmte, die je dus mist bij lage temperatuurverwarming.”

Maar waar de klant ook voor kiest: Houtkacheldirect zorgt voor goede informatie. “Dat is heel belangrijk. Als de klant dat wil, komt Coen aan huis kijken bij de klant en meet dan alles op. Aan de hand van wensen en de woning gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn. We installeren en monteren alles zelf. We gebruiken alleen kwalitatief goede materialen. Voor minder doen we het niet.”

Nu de lente dan echt lijkt te zijn aangebroken, komen er voor Marry twee dingen samen: Het buiten leven en het BBQ seizoen. “Buiten koken op een Kamado kan natuurlijk het gehele jaar door, maar ikzelf begin pas echt warm te lopen in het voorjaar. Al duurde het dit jaar wel erg lang eer dan toch eindelijk het voorjaar begon. We gebruiken de Bastard zelf wel het gehele jaar door. Al is het om even een stukje zalm te roken of een simpel sateetje te grillen. We hebben ook barbecues op gas, lekker makkelijk voor op een veranda of balkon. Dan veroorzaak je ook niet teveel overlast voor de buren. We hebben naast de Bastard kamado ook buitenhaarden op hout en gas en natuurlijk pelletsmokers. Die zijn heel makkelijk in gebruik, je zet hem op temperatuur, er zit zelfs een thermometer bij zodat je de kerntemperatuur in de gaten kan houden van dat lekkere stuk vlees welke je er dan op hebt liggen. Dat kan ook bij een Bastard en we hebben zelfs temperatuurmeters die op je telefoon uit te lezen zijn. We hebben ook hout- of gasgestookte pizzaovens. We hebben verrijdbare gashaardjes voor buiten, maar ook tafelmodellen, of een kachel van cortenstaal met eventueel een oventje er boven. Verder hebben we alles wat je nodig hebt op het gebied van BBQ’s: hout, rookhout, kruiden, grote zakken houtskool, allerlei verschillende soorten en smaken. Het buitenleven is nu echt aangebroken. Kortom, genoeg te zien in onze showroom. Kom gerust een kijkje nemen!”

Houtkacheldirect
Veldoven 8
IJsselmuiden
038 - 202 24 55
www.houtkacheldirect.nl